Eldőlt, lehet-e idén szilveszterkor petárdázni

Eldőlt, lehet-e idén szilveszterkor petárdázni

A katasztrófavédelem már a tűzijátékokat árusító helyek engedélyezési eljárásait végzi.

Terv szerint az idén szilveszterkor teljes mértékben szabadon lehet majd értékesíteni és felhasználni pirotechnikai eszközöket – tudta meg a VG. Tavaly a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezés részeként, a kormány döntése nyomán elmaradt az év végi szezon. Ezúttal viszont a szokott rendben készülnek a piaci szereplők.

Hírdetés

Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője arról tájékoztatta a lapot, hogy a tűzijátékokat árusító helyek engedélyezési eljárásai december eleje óta zajlanak. A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt árusítóhelyeken, jellemzően plázák, vagy nagy üzletek parkolóiban felállított konténerekben.

A 2019-es árszinthez képest általánosságban 5 százalékos drágulásra számíthatnak a fogyasztók. Ez azonban eltörpül amellett, mekkora mértékű áremelkedés néz ki jelenleg 2022-re. A szakértők szerint bőven kétszámjegyű dráguláshoz vezetnek a globális logisztikai láncok töredezettségei (a tengeri szállítási díjak 4-5-szörösükre ugrottak), az ugyancsak világszerte tapasztalható inflációs hatás, illetve a hazai bérnövekedés.

A 2020-as raktárkészlet szinte teljes egészében megmaradt, így most azt dobják piacra. Intő jel, hogy amiből mégis után kellett rendelni, például csillagszóró csak komoly késéssel érkezett meg. Van olyan áru, amit csak januárban, a szezon utánérezik meg, pedig februárban leadták rá a rendelést.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »