Eldőlhetett, Black Hawk helikoptereket veszünk

Eldőlhetett, Black Hawk helikoptereket veszünk

Több, egymástól független forrásból is úgy értesültünk, megszületett a döntés arról, hogy lengyel gyártmányú Sikorsky Black Hawk helikopterekkel korszerűsítik a magyar légierőt.

Jövő év elején formálisan is pont kerülhet az évek óta húzódó helikoptertender-ügy végére, megszületett a kormányban a döntés a beszerzésekről – értesült a Magyar Nemzet Online. Több egymástól független forrásból úgy tudjuk, a magyar honvédséget Lengyelországban gyártott Sikorsky Black Hawk helikopterekkel korszerűsítik majd.

Egy, a kormányzati biztonságpolitikára rálátó fideszes forrásunk beszélt erről először, majd egy, az ügyre szintén rálátó kormányzati forrásunk azt mondta, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja a hírt. Egy – nem NATO-tag, de az ügyben közvetve érintett – diplomáciai forrásunk szintén a Black Hawk helikopterekről beszélt, míg egy védelmi ügyekre rálátó szakpolitikus forrásunk annyit mondott, különösen Donald Trump győzemét követően „teljesen logikus lenne, ha ilyen helikoptereket vennénk”. Informátorunk szerint ugyanakkor „olyan konstrukciót választunk majd természetesen, hogy a választásokig egy fillért se kelljen fizetnünk, mert most nem ez a prioritás a költségvetésben”.

 A magyar légierő Mi-17-es helikoptere Fotó: György Zsombor / Magyar Nemzet  

A magyar légierő Mi-8-as, Mi-17-es, valamint Mi-24-es helikoptereket használ (illetve használt a múltban), ezek közül a szállítási, katasztrófavédelmi feladatokra is bevethető Mi-8-asok és Mi-17-esek élettartamának meghosszabbításáról idén döntés született ugyan – nem meglepő módon egy orosz cég nyerte el a megbízást –, de a szakemberek egyetértenek abban, hogy ez csak ideiglenes megoldás. Ráadásul drágább is hosszabb távon, mint új helikopterek vásárlása. (Igaz, az is felmerült, hogy Black Hawkból is használtat vegyünk.) Demeter Márta MSZP-s képviselő a beszerzések folyamatos halogatása ügyében többször interpellálta előbb Hende Csabát, majd Simicskó Istvánt is, de konkrét választ egyszer sem kapott.

Hírdetés

– A Lengyelországban gyártott Black Hawkoknak saját lajstromszáma van, így hivatalosan nem is számítanak amerikai típusnak, de természetesen mindenki annak tekinti őket. Vagyis, ezzel a megoldással egyszerre tennénk egy gesztust lengyel és amerikai barátaink felé is – magyarázta már idézett fideszes forrásunk a döntés mögötti lehetséges logikát. Egy lengyel forrásunk ugyanakkor megkeresésünkre azt mondta, ők egyelőre nem tudnak számukra pozitív döntésről.

Ha a kormány végül a Black Hawkok mellett dönt, azzal a V4-ekben jellemző trendhez is illeszkedne, ez is egy érv lehet. Lengyelországban októberben jelentették be, hogy részben hazai gyártású Black Hawk helikoptereket vásárolnak, több részletben összesen 70 darabot egy 3,14 milliárd eurós fejlesztési program keretében. A döntés kisebb botrányt is keltett, ugyanis az előző kormány már leszerződött az Airbus Helikpotersszel. Chris Murphy amerikai szenátor a bejelentést úgy kommentálta, hogy „sokkal szorosabbak lennének a lengyel–amerikai kapcsolatok”, ha a lengyelek ezt a típust választanák.

A szlovák kormány tavaly májusban jelentette be, hogy 9 darab – Amerikában gyártott – Black Hawkot vesznek első körben, 261 millió dollár értékben (76 milliárd forint). A botrány itt sem maradt el, ugyanis az ár 2016-ra előbb 300, majd 450 millió dollárra kúszott fel (87, illetve 130 milliárd forint), de utóbb a védelmi miniszter közölte, hogy félreértés van, a 450 millió ugyanis a teljes beszerzési program költsége, aminek keretében a követező években még újabb helikoptereket vehetnek, és egy kiképzőközpontot is létrehoznának a gépek személyzetének, amit más országok is használhatnának.

Végül tavaly decemberben a cseh védelmi minisztérium is bejelentette, hogy elkezdi lecserélni orosz-szovjet gyártású helikoptereit, Prágában első körben 12 új helikopterrel számolnak, ezekből az első darabokat 2017 végén, 2018 elején már le is szállítaná a későbbi kiválasztott, de összesen akár 30-35 helikopter beszerzése is szóba jöhet.

Nálunk első körben egy honvédelmi illetékes szerint hét darab Black Hawk beszerzése jöhet szóba, a légierő-korszerűsítési program a kiegészítőkkel, a személyzet kiképzésével és más tényezőkkel együtt 170-340 milliárd forintba is kerülhet nagyságrendileg. A Black Hawkon kívül idehaza is versenyben van még elvileg a német–francia Airbus, a brit–olasz AugustaWestland, sőt a Brassóban francia licenc alapján gyártott Puma helikoptertípus is. Igaz, utóbbi kettőt igazán sosem tartották esélyesnek.

2001 szeptemberében, a vadászgépek beszerzésének idején az utolsó pillanatig az amerikai F16-os típus tűnt befutónak, az első Orbán-kormány azonban végül a svéd Gripenek mellett döntött.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »