Elbukott az EU-török paktum – Jöhet a B-terv

Elbukott az EU-török paktum – Jöhet a B-terv

Ahmet Davutoglu megbuktatása fokozta az európai aggodalmakat és megrendítette a bizalmat Ankara iránt – írta a Politico.eu brüsszeli hírportál.

 

Ezért a EU most egy alternatív terven dolgozik a menekültáradat megfékezésére, mivel Recep Tayyip Erdogan török államfő visszavonja az EU-val kötött megállapodást a migránscsere-programmal kapcsolatban.

 

Egy meg nem nevezett brüsszeli forrás szerint ha Ankara és Brüsszel nem tudnak zöld ágra vergődni, akkor olyan megoldást kell kidolgozni, amivel az Égei-tengeren át érkező illegális bevándorlókat a görög szigetektől egyenesen hazájukba deportálják vissza Törökország közreműködése nélkül.

 

Hírdetés

Az EU a Törökországnak ítélt 6 milliárd eurót sem folyósítaná, ezt a pénzt inkább Görögország számára tenné hozzáférhetővé a migránsok feltartóztatásának finanszírozására.

 

A török-eu kapcsolatok megromlása hátterében Ahmet Davutoglu török miniszterelnök leléptetése áll, akit Brüsszel legfontosabb tárgyalópartnereként tartottak számon, illetve Erdogan azon kijelentése sem volt éppen a tárgyalások hasznára, miszerint Törökország az EU kedvéért nem fogja megváltoztatni (harmonizálni) terrorizmus-ellenes törvényeit.

 

Politico.eu

Nyitókép: euractive.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »