Elbukott a katonai puccs – rengeteg a halott

Elbukott a katonai puccs – rengeteg a halott

Puccskísérlet volt az éjszaka Törökországban. A legfrissebb hírek szerint a katonaságnak azonban nem sikerült átvennie a hatalmat. A katonák Isztambulban és Ankarában stratégiai fontosságú pontokat foglaltak el, és összecsaptak az elnökhöz hű katonai alakulatokkal és a rendőrökkel. Recep Tayyip Erdogan elnök, aki egy tengerparti településen nyaralt, sértetlenül visszatért Isztambulba. Az elnök ellenállásra szólította fel híveit, akik rátámadtak a katonákra és véget vetettek a puccsnak. A puccskísérletben a legfrissebb hírek szerint 60-an haltak meg, sokan közülük civilek, 150-en pedig megsérültek. A kormányhoz hű török erők eddig 336 embert vettek őrizetbe, többségük katona.

A török hadsereg egységei péntek este 10 órakor szállták meg Isztambul és Ankara stratégiai fontosságú pontjait. Katonai teherautók gördültek a Boszporusz felett átívelő hidakra. Az isztambuli Atatürk repülőteret is lezárták a katonák, a repülőtér valamennyi járatát törölték. A légierő lázadó gépei Ankarában a parlament épületét támadták, a képviselők előbb az épületben kerestek menedéket, majd elmenekültek.

Összecsapások voltak Isztambul szerte is. az országos rendőr-főkapitányságon. Elfoglalták az Igazság és Fejlődés Pártja kormánypárt székházát, és egy időre túszul ejtették a vezérkari főnököt is.

Blokkolták a közösségi internetes oldalakat és elfoglalták a közszolgálati tévét, és bejelentették, hogy átveszik a hatalmat, szükségállapotot és kijárási tilalmat rendelnek el az ország egész területén. bejelentésüket a többi televíziós csatorna is ismertette.

Hírdetés

Megszűnt az adás a CNN török csatornájánál is. A tévé székházánál is lövéseket lehetett hallani. Még az éjszak olyan hírek terjedtek el, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök külföldre menekül és Németországban kér menedékjogot.

Az elnök azonban nem távozott külföldre. Egy tengerparti üdülőhelyen, Marmarison nyaralt, az egyik televíziós csatornának sikerült vele videokapcsolatot létesítenie. Az elnök élő adásban bejelentette, hogy nem adja át a hatalmat. „Amit ma láttunk, az a török hadsereg egy kisebbségi frakciójának műve. Ezt a mozgalmat egy párhuzamos hatalmi struktúra bátorította” – mondta az elnök régi vetélytársára, az Egyesült Államokban élő hittudóst, Güllent vádolva ezzel” – fogalmazott Recep Tayyip Erdogan.

Az elnök arra kérte híveit, hogy vonuljanak az utcára. Tömegek tódultak az utcára, Isztambulban és Ankarában egyaránt, sokan rátámadtak a katonákra, volt akit megvertek, másokat megkergettek. Sok katonát pedig fogságba ejtettek.

A puccskísérlet azonban néhány órán belül kifulladt. Éjszaka Erdogan visszatért Isztambulba, ahol azt közölte: „a puccs Allah ajándéka, mert így végre megtisztíthatja a hadsereget a reakciós elemektől”. A puccsisták súlyos árat fognak fizetni tetteikért – tette hozzá az elnök. Több mint száz puccsistát vettek őrizetbe, a csendőrség és a katonaság soraiból.

Reggelre kiürültek az utcák a török nagyvárosokban. Török és külföldi megfigyelők egyaránt arra számítanak, hogy a puccskísérlet Erdogant erősíti, hiszen a karhatalom soraiban leszámolhat ellenfeleivel, s közben tovább központosíthatja a hatalmat saját kezében, Törökországban pedig tovább folytathatja az iszlamista ideológia terjesztését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »