Elbúcsúzhatunk néhány műanyag terméktől?

Az Európai Bizottság hétfőn ismerteti javaslatait az egyszer használatos műanyagok, mint műanyagtányérok- és evőeszközök, a szívószálak, a lufikhoz használt műanyag csövecskék, műanyag fültisztítópálcikák vagy a plasztik keverőpálcikák betiltásáról.

A műanyagszennyezés mértéke ugyanis kezd kezelhetetlenné válni a Földön, az ENSZ egy éve megrendezett óceán- konferenciáján a tudósok már arra figyelmeztettek, hogy az óceáni szemét össztömege 2050-re meghaladhatja az óceánokban élő halak össztömegét.

Az Egyesült Államokban naponta annyi szívószálat dobnak el, hogyha azokat egymás mögé tennénk, akkor két és félszer körbeérné a Földet – hívta fel a probléma nagyságára a figyelmet Boóc Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársa.

„A vizekben talált műanyagok közül a PET palack és a műanyag zacskók után a szívószálak okozzák a legnagyobb probémát. Sokszor nem gondoljuk végig, hogy ha már megvesszük az üdítőt szívószálat egy moziban vagy egy fesztiválon, nem gondoljuk végig, hogy a fogyasztás végén a műanyaggyűjtő kukákban lenne a helye.”

Hírdetés

Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője felhívta a figyelmet, hogy az egyszer használatos műanyag csomagolás jelenti a legnagyobb problémát.

„Franciaország, Brüsszel, Vallónia, és nagyon sok afrikai ország betiltotta a műanyag zacskókat. Ezen kívül számos európai ország vezetett be olyan intézkedéseket, amelyekkel próbálják jelentősen visszaszorítani az eldobható műanyag csomagolóanyagokat, így például a műanyagból készült tányérokat és poharakat.

Az eddigi uniós előírások nyomán több tagországban visszaszorult a műanyag zacskók használata, az új szabályozás megalkotásakor ennek mintájára más, egyszer használatos műanyagokra és horgászkellékekre fognak koncentrálni. Erős gazdasági érvek is szólnak a termékek másfajta tervezése, előállítása, használata és újrahasznosítása mellett. Ha Európa vezető szerepet vállal az átállásban, akkor új beruházási és innovációs lehetőségek és munkahelyek jönnek létre. Az Európai Bizottság még ma konkrét javaslatot fog előterjeszteni az új szabályozásra, amelyet az uniós tagországok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek egyaránt el kell fogadnia.

A Kaliforniai és a Georgiai Egyetem, valamint a massachusettsi Óceánkutató Intézet összefoglaló tanulmánya vállalkozott arra, hogy meghatározza mennyi műanyagot termelt eddig az emberiség. Eredményeik szerint az 1950-es évek óta – amikor felpörgött a PVC ipari termelése – 8,3 milliárd tonna műanyagot keletkezett, amiből 6300 millió tonnát szemétként már le is lett selejtezve. A szemétbe került műanyaghulladék 12 százalékát elégetik, hozzájárulva ezzel a légszennyezéshez, 9 százalék lett csupán újrahasznosítva. 79 százaléka pedig szemétlerakókba került, és szennyezi a környezetet, például fél európányi nagyságú szemétszigeteket alkotva az óceánokon.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »