Elbúcsúzhatnak a Gripen vadászgépek

Elbúcsúzhatnak a Gripen vadászgépek

Elképzelhető, hogy a Magyar Honvédség hét év múlva kivonja a hadrendből a Gripen vadászgépeket – írta a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztet: a gépek bérléséről szóló megállapodás 2026-ban jár le, akkor magyar tulajdonba kerülnek, de a szakértők szerint hét év múlva szóba kerülhet az úgynevezett négy és feledik generációs gépek kivonása a hadrendből, mert ezeket addigra túlhaladja a technikai fejlődés.

A Magyar Honvédségnek bérelt Jas 39 Gripenek nem érik el az Amerikai Egyesült Államokban kifejlesztett ötödik generációs harci repülőgépek, például az F–22 Raptor és az F–35 Lightning-II műszaki színvonalát. Elképzelhető, hogy ezért

Hírdetés

más, korszerűbb vadászgépek beszerzésében gondolkodik majd 2026 után a honvédség.

Magyarország két kétüléses és 12 együléses Gripen vadászrepülőgépet rendelt Svédországtól, ezeket 2006 márciusa és 2007 decembere között adták át. Az eredeti szerződés értelmében a gépeket Magyarország tízéves bérleti szerződés keretében üzemeltette volna, mielőtt magyar tulajdonba kerülhetnek.

A 2001 decemberében aláírt, akkori árakon 210 milliárd forint összértékben meghatározott szerződés magában foglalta a Gripenekhez tartozó földi berendezéseket – például a szimulátort –, valamint a pilóták és a műszaki személyzet kiképzését is. A vadászgépekért kifizetendő bérleti díj 110 százalékának ellentételezését vállalták a svédek.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »