Elbocsátották a zsidólistát követelő ukrán rendőrfőnököt

Elbocsátották a zsidólistát követelő ukrán rendőrfőnököt

Mihajlo Bank az ukrán rendőrség stratégiai kutatási főnöke volt Ivano-Frankivszk megyében, amíg Arszen Avakov belügyminiszter el nem bocsátotta május 15-én.

(Szombat)

A Banknak szóló üzenetet Olekszandr Dubinskyi képviselő tette közzé Facebook oldalán a következő kommenttel: „Kollégáim nevében is köszönetet mondok a miniszter helyénvaló és gyors reagálásáért.”

Mihajlo Bank egy zsidó közösségi vezetőtől levélben kérte, hogy adja ki a Kolomija városban élő zsidó emberek listáját lakcímmel és telefonszámmal együtt. Az ügy nemzetközi zsidó-liberális felháborodást keltett.

Hírdetés

Bank azzal magyarázta lépését, hogy részlege „részt vesz a nemzeteken átívelő és etnikai csoportok és bűnöző szervezetek elleni küzdelemben.”

Február 11-én kelt levelében a zsidó hitközség vezetőit arra hívta föl, hogy működési szabályzatukhoz mellékeljék „a tagok listáját mobilszámukkal” valamint a „Kolomija és Ivano-Frankivszk egyetemein tanuló zsidó diákok névsorát.”

A zsidó hitközség február 25-én kelt Bank levelére adott válasza szerint a működési szabályzat megtalálható az állami nyilvántartásban, emlékeztetett arra, hogy „a vallási közösségek el vannak választva az államtól”, valamint „személyi adatokat csakis bejegyzett bűncselekmény esetén adhatnak ki.”

Az utasítás az egyik egy zsidó vezetőt nem meglepő módon azonnal a II. világháborúra emlékeztetette, amikor Ukrajnát a németek felszabadították a szovjet elnyomás alól:

„1941-ben a nácik és a velük együttműködő ukrán rendőrség utasított zsidók listájának összeállítására” – mondta Eduard Dolinskyi, az ukrajnai zsidók szervezetének egyik vezetője.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »