Elbarikádozták magukat a feldühödött menekültek miatt

Szigorított biztonsági intézkedéseket és ellenőrzéseket jelentett be kedden az olasz belügyi tárca az illegális bevándorlókat fogadó nagyobb létesítményekben, miután zavargások törtek ki az észak-olaszországi Veneto régió egyik menekülttáborában.

A Cona településen lévő menekülttáborban hétfőn este törtek ki zavargások, miután egy 25 éves elefántcsontparti nőt holtan találtak az épület zuhanyzójában.

A menekültek leállították az áramellátást, majd falécekből tüzeket raktak a 3000 lelket számláló település egykori katonai támaszpontján kialakított táborban. A mintegy 1400 menekültnek szállást nyújtó létesítmény 25 dolgozója a helyi irodahelyiségekben barikádozta el magát a randalírozók elől. A rendőrök csak órákkal később tudták kiszabadítani őket.

Az olasz hatóságok szerint a zavargásokat keddre virradóra sikerült lecsillapítani. Senki sem sérült meg.

A létesítményben uralkodó rossz állapotok miatt tüntető migránsok azzal vádolták a menekülttábor üzemeltetőjét, hogy a fiatal nő túl későn kapott orvosi segítséget. A mentők cáfolták ezt az állítást, viszont a velencei ügyészség boncolást rendelt el, hogy megállapítsák a nő halálának okát. A RAI közszolgálati rádió közlése szerint a nő azt követően halt meg, hogy a mentők kiérkeztek.

A Conában lévő menekülttábor javarészt nagy sátrakból áll, amelyekben emeletes ágyakon több száz migránst helyeztek el.

Az Il Sole 24 Ore olasz rádió szerint a zavargásokat megelőzően a létesítmény üzemeltetői ellen vizsgálatot indítottak állítólagos csalások és a menekültekkel való rossz bánásmód miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »