Elárvereztek egy 14. századi várat Franciaországban

Elárvereztek egy 14. századi várat Franciaországban

BORDEAUX. Elárvereztek egy 14. századi francia várat: civil örökségvédõk közösségi finanszírozásból akarták megvenni a Délnyugat-Franciaországban található palueli várat, amelyért azonban végül egy luxemburgi befektetõ ajánlotta a legmagasabb, 940 ezer eurós árat.

Az impozáns középkori vár megóvásáért Fogadjunk örökbe egy kastélyt címmel gyûjtést indított a Dartagnans francia örökségmegóvó internetes oldal is, amelynek szeptember 21-ig 256 ezer eurót sikerült 3518 adományozó jóvoltából összegyûjtenie. A nemzeti örökség megóvására és a kulturális turizmus fejlesztésére létrehozott Dartagnans 50 eurós felajánlásokat kért, és 500 ezer euró összegyûjtése esetén kft-t hozott volna létre, amelynek tulajdonosai az adományozók lettek volna.

A tornyokkal díszített vár egy brit állampolgár tulajdonában lévõ, pénzügyi nehézségekkel küszködõ, Monacóban bejegyzett cég birtokában volt. A hitelezõk bocsátották áruba, akik szeptember végén az árverést szervezték. Ezen egy helyi étteremtulajdonos, Étienne Cluzel lett a gyõztes. Cluzel 853 ezer eurót kínált a várért, szertefoszlatva ezzel a civilek reményeit. Mielõtt azonban lejárt volna a törvény által elõírt 10 nap, még erre az árra is rálicitált 10 százalékkal a luxemburgi Eram Capital Advisors részvénytársaság. A luxemburgi cég tervei a várral egyelõre nem ismertek.

Hírdetés

A Périgord tájegységben, Saint-Vincent-le-Paluelben emelt vár, amelynek a legrégebbi részét még a 14. században építették, siralmas állapotban van. A kérdéses területen a történelmi mûemlék, egy akol, egy nyolcszobás kúria, istállók, egy malom, egy galambdúc, egy garázs, egy tó, egy medence, valamint erdõk és rétek találhatók – írta a Le Figaro címû francia napilap. A lakható rész – jelentõs befektetési munkákat feltételezve – 375 négyzetméter. A vár története során négyszer égett le, legutóbb 1944-ben a német SS katonái gyújtották fel.

A vár nevezetessége, hogy itt forgatták 1968-ban a Denys de La Patelliere rendezte Nicsak, ki tetovál címû olasz-francia vígjátékot, a fõszerepekben Louis de Funesszel és Jean Gabinnel. Louis de Funes jól menõ mûkereskedõt alakított, aki mindenáron meg akarja szerezni a Gabin alakította Legrain úr hátán lévõ, Modigliani készítette tetoválást. A Dartagnans tervei szerint – egyéb juttatások mellett – minden vártulajdonos elkészíttethette volna magának a "Modigliani-tetoválást" is.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »