“El a mocskos kezeitekkel Törökországtól” – Kiosztotta az amerikai nagykövetet a török belügyminiszter

“El a mocskos kezeitekkel Törökországtól” – Kiosztotta az amerikai nagykövetet a török belügyminiszter

A török belügyminiszter keményen kiosztotta az ankarai amerikai nagykövetet, Jeffrey L. Flake-et. A török amerikai viszony enyhén szólva bonyolult, Ankara például korábban azzal is megvádolta az USA-t, hogy Washington állt a 2016-os török puccskísérlet mögött. Az USA pedig állítólag úgy véli, hogy Törökország – megkerülve a szankciókat – chipeket és egyéb fontos berendezéseket ad el Oroszországnak.

“Minden amerikai nagykövet, aki Törökországba érkezik, azon igyekszik, hogy kiderítse, hogyan lehetne Törökországban puccsot kieszközölni”

mondta Szulejman Szojlu török belügyminiszter a hétvégén a sajtónak.

“Tudom azt is, melyik újságírókat kényszerítették ilyen cikkek írására. El a mocskos kezeitekkel Törökországtól”

mondta Szojlu.

Hírdetés

A durva kijelentése előzménye, hogy az amerikai külügy “a támadások nagy kockázata” miatt hivatalosan javasolta az USA állampolgárainak, hogy ne utazzanak Törökországba. Ankara az “iszlám és az Edogan-rezsim” elleni megnyilvánulások miatt ugyanígy tett Amerikával és néhány európai országgal szemben.

Állítólag a háttérben az áll, hogy az USA igyekszik nyomást kifejteni Törökországra, hogy állítsa le a fű alatt Oroszországnak eladott chipek szállítását. Az sem mellékes, hogy a néhány héttel ezelőtti Korán-égetés miatt Törökország továbbra sem hajlandó ratifikálni Svédország NATO-tagságát.

A török belügyminiszter reakciójához azt is érdemes hozzátenni, hogy Törökországban hamarosan választások lesznek.

Az amerikai nagyköveteket nem csak Törökországban kritizálják. Legutóbb a budapesti amerikai nagykövet, David Pressman esett neki verbálisan a magyar kormánynak amiatt, hogy nem követi a nyugati fősodor háborús retorikáját. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter nem maradt adósa: figyelmeztette Pressmant, hogy ne avatkozzon a magyar belpolitikába, és arra is utalt, hogy Magyarország “nem helytartókat fogad, annak az időszaknak vége van”.

Körkép.sk, standard.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »