Ekkorra lehet meg az amerikai elnökválasztás eredménye

Mint négyévente mindig, idén is a november első hétfőjét követő kedden rendezik meg az elnökválasztást Amerikában. Helyi idő szerint reggel nyitottak ki a szavazóhelyiségek, amivel kezdetét vette a több mint egy éve zajló elnökválasztási küzdelem legutolsó, egyben legfontosabb szakasza. A féltucat időzónával rendelkező Egyesült Államokban ugyanakkor komoly logisztikai teljesítmény a voksolás lebonyolítása, amit nehezít az is, hogy az államokban eltérők a voksolásra vonatkozó szabályok.

Így például míg New York államban helyi idő szerint reggel 6 óra és este 9 óra között lesznek nyitva a szavazóhelyiségek, addig Coloradóban reggel 7 és este 7 között. Washington államban viszont nincsenek is szavazóhelyiségek, mivel csak a levélben kiküldött szavazócédulákkal lehet voksolni. Ezeket a választás napjáig levélben kell visszaküldeni, vagy be kell dobni egy erre kijelölt szavazatgyűjtő ládába, de személyesen is le lehet adni a megyei képviseleteken, legkésőbb este 8-ig.

Sorra futnak majd be az eredmények

Egy órával később, magyar idő szerint hajnali 1 órakor derülhet ki az első 64 elektori voks sorsa. Ekkor zár Indiana másik és Kentucky nyugati fele, Florida nagy része, Georgia, New Hampshire, Dél-Karolina, Vermont és Virginia.

Fél 2-re 102-re hízhat az elektori szavazatok száma, ugyanis addig lehet csak szavazni Észak-Karolinában, Ohióban és Nyugat-Virginiában.

Hajnali 2-re majdnem megháromszorozódhat, 292-re nőhet a már meglévő elektorok száma. Akkor zár ugyanis Alabama, Connecticut, Delaware, Washington DC, Florida nyugati része, Illinois, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan nagy része, Mississippi, Missouri, New Jersey, Észak-Dakota többsége, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Dél-Dakota keleti fele, Tennessee és Texas legnagyobb része is.

Hírdetés

Fél 3-ig szavazhatnak Arkansasban, ami 6 újabb elektort jelent. Hajnali 3-kor pedig érkezik Amerika nyugati fele is. New York, Minnesota, Dél-Dakota nyugati része, Nebraska, Észak-Dakota és Michigan észak-nyugati csücske, Colorado, Louisiana, Új-Mexikó, Texas, Arizona, Wisconsin és Wyoming állammal együtt már 432 elektor sorsáról tudhatjuk majd, melyik irányba húz.

A következő 25 voksra még egy órát kell várni. 4 órára viszont már Iowa, Idaho nagy része, Utah, Nevada és Montana szavazói is eldöntik majd, kire teszik az ikszet.

5 órára érünk aztán el a nyugati partig. A legtöbb elektort adó Kalifornia, Idaho nyugati része, Oregon, Washington és Hawaii elektoraival együtt 535-re nő majd az összelektori szám. Ehhez csatlakozik utolsóként 6-7 óra körül Alaszka, az 538 elektori vokssal pedig kialakul a végeredmény.

Valószínűleg nem kell megvárni a végét

Ahogy a legutóbbi választásokon, vélhetően idén sem kell majd várni az összes elektori voksra ahhoz, hogy eredményt lehessen hirdetni. Hajnali 2-re az elektori szavazatok legalább felének eldől már a sorsa, a The New York Times kalkulációja szerint pedig a leginkább kiélezett államokból származó 106 elektori voks feléről fél 2-ig, 90 százalékáról pedig 3-ig döntenek az amerikaiak.

Ha az előzetes kalkulációk valósággá válnak, akkor Hillary Clinton magyar idő szerint hajnali 3 óra körül érheti el az elnökséghez szükséges elektorszámot. Donald Trump csak egy órával később ünnepelhetne, feltételezve, hogy megnyeri majd az utolsóként eredményt hirdető Alaszkát is. A mérések szerint nem ezen fog múlni az elnöksége.

(Híradó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »