Ekkora pénzügyi csapás még nem érte az Iszlám Államot

Amennyiben igaznak bizonyulnak a hírszerzési információk, az amerikai légierő jelentős anyagi csapást mért az Iszlám Államra. A támadás során elpusztult a szervezet milliós összegekkel teli épülete.

Amerikai gépek vasárnap hajnalban a földdel tették egyenlővé az Iszlám Állam állítólag milliós összegekkel teli épületét – értesült védelmi forrásokból a CNN amerikai hírtelevízió. A légitámadás az iraki Moszul központjában történt, ahol a dzsihadista szervezet az olajkereskedelemből, rablásokból és zsarolásokból szerzett pénzét tartotta, továbbá ebből fizették a tervezett hadműveleteket és harcosaik zsoldját is.

Hírdetés

„A két 900 kilós bomba pillanatok alatt elpusztította az épületet” – nyilatkozta a Pentagon szóvivője. Információk szerint ez volt az eddigi legnagyobb összeg, amit légi csapással sikerült megsemmisíteni.

A hírtelevízió forrásai úgy tudják, az amerikai légierő gépei és drónjai több napig figyelték az épületet, amiatt, hogy megtudják, mikor tartózkodik a lehető legkevesebb civil a környéken. Az első becslések  5-7 halálos áldozattal számolnak.

Az amerikai vezetésű koalíció egyik célja, hogy elvágja az Iszlám Állam pénzügyi forrásait.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »