Ékessége mindent fölülmúljon a földön – Megújulnak a nyíregyházi görögkatolikus székesegyház freskói

Ékessége mindent fölülmúljon a földön – Megújulnak a nyíregyházi görögkatolikus székesegyház freskói

Felújítás és festés alatt a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyház. P. Tóth Nóra immár harmadik alkalommal kapaszkodott fel az állványokra a festőművészek mellé, hogy fotói segítségével közelebbről is megmutassa, hogyan folynak a munkálatok.

Bár a címben idézett, az Úr házának milyenségére vonatkozó elvárás – „ékessége mindent fölülmúljon az egész földön” (vö. 1Krón 22,5) a Krónikák könyvének szavai alapján kissé túlzónak tűnhet, a templomfestők megpróbálják a lehetetlent:

és a figyelmes „olvasó” a festett jelenetek szépsége mellett rácsodálkozhat a látott és felismert szimbólumrendszer gazdagságára is.

A képgaléria a fotóra kattintva nyílik meg.

A nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban festik a templombelsőt. Ahogy felkapaszkodunk a templomban felállított állványzat legtetejére, karnyújtásnyira állunk az angyaloktól, az apostoloktól, az Istenszülő szinte kitárt karjaiba vesz minket, és Krisztus átható pillantása megragadja tekintetünket, s merem mondani, lelkünket is. A szög még nem megfelelő, innen nem látható a maga teljességében a mennybemenetel jelenete, de varázsa, monumentalitása és ékessége már most érezhető és megsejthető.

Hírdetés

A magasban szorgalmasan folynak a munkálatok: az ember nagyságú alakok ruhái, mozdulatai mellett immár az arcok is színt és árnyékolást kapnak, a glóriák lassan „bearanyozódnak”.

Egy szinttel lejjebb egy Istenszülő- és egy Szent Miklós-ikon figyeli és vigyázza a folyamatot, velük szemben Krisztus áldását adja az üvegablakon.

Ha Seres Tamás festőművész és csapata – melyben egy diakónus és egy Németországból érkezett festő is dolgozik – a mennyezet négyezeti tere fölötti jeleneteit néhány hónap múlva elkészíti, a kétemeletes faállványt elbontják. A munka persze még sokáig folytatódik ezt követően után is, a művészek eszközei és a mozgatható állványok egy ideig még biztosan maradnak, de már ekkor szemünk elé tárulhat majd egy csöppnyi mennyország, ékessége – ha nem is az egész földnek, de – a Nyíregyházi Egyházmegyének.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »