Éjszaka termel áramot a napelemes rendszer?

Ez viszont nem igaz a háztartási méretű naperőművekre, napelemparkokra ugyanis működésük forrása maga a napsugárzás, ami csak korlátozottan biztosított a napszakok váltakozása miatt. Így érthető módon éjszaka ezek a rendszerek képtelenek arra, hogy energiát állítsanak elő. Ilyenkor készenléti állapotban várják, hogy a Nap ismét felkeljen és megkezdhessék a működést. Az éjszakai zöldenergia-ellátásra az egyetlen megoldás, ha szigetüzemű rendszert hozunk létre, amely az akkumulátorok révén folyamatosan, még éjszaka is tudja biztosítani bizonyos berendezések működéséhez a szükséges energiát. Ugyanakkor tudni kell, hogy ekkor sem termel áramot a rendszer, hanem azt a napközben előállított felesleget tudjuk használni, amit az akkumulátorokban eltároltunk. Az ilyen típusú rendszereknek viszont az az egyik nagy hátránya, hogy a tárolókapacitás rendkívül megnöveli a szerkezet költségét.

A napelem mindig jó befektetés

Hírdetés

Amennyiben hagyományos napelemes rendszerben gondolkodunk, és nem szigetüzeműben, akkor sem kell aggódnunk, hogy az éjszakai fogyasztásunk miatt jelentős áramszámlánk lesz! Ennek pedig az az oka, hogy a fotovoltaikus rendszerek a nappali időszakban általában sokkal több energiát állítanak elő, mint amire a háztartásunknak szüksége van. Ez a felesleg betáplálásra kerül a hálózatba, amit az ad-vesz villanyóra nyomon követ. A szolgáltató pedig az időszakos elszámolások alkalmával figyelembe veszi a hálózatba betáplált és felhasznált áramot, ami egy megfelelően kialakított rendszer esetében általában nullszaldót eredményez.

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »