Éjjel futás Losoncon

Éjjel futás Losoncon

Nem túlzunk akkor, ha kijelentjük, hogy  Losonc városa egyre inkább népszerű „futóvárossá” válik, ahová érdeklődéssel és nagy kedvvel érkeznek az amatőr és profi futók. Ezt hűen bizonyította a múlt héten megtartott “Éjjeli futás”, melyre több, mint 350-en jelentkeztek. A legtöbben a városból és a környékéről jöttek, de érkeztek futók Besztercebányáról, Zólyomból, Pozsonyból és Magyarországról is.

Ha nincs a vírus és a járványellenes korlátozások, akkor az idén is lett volna Maratoni futás, de ez sajnos elmaradt. Volt viszont Ipolymenti futás a Losonc-Kalonda útvonalon, s ha… akkor lesz karácsonyi futás is.

A rendezvény az “Európai Mobilitás Hét” utolsó zárópillanata volt. Főszervezőként a Losonci Városi Hivatal, a losonci Europe Direct, a losonci Autóbusz Közlekedési Vállalat léptek fel, de az akciót több helyi vállalkozás is támogatta.

A mintegy 5,5 km hosszú táv  kiindulási és érkezési helye a losonci zsinagóga előtti tér. Itt szokatlanul gazdag program várta az érdeklődőket. Többek között rockkoncertet (FourPlayers), kerékpáros akrobatikus showbemutatót (CKnovotrial, Losonc) láthatott a közönség, de kerékpározhattak is a losonci kerékpárhálózat kerékpárjain – Pavol Baculík vezetése alatt pedig legalább százan tettek meg, egy körülbelül 6 km-es kört a város utcáin.

Hírdetés

Az éjszakai  futóverseny gondolatát Peter Kollár vetette fel, a versenyigazgató pedig immár a megszokott módon Marián Duzbaba volt, akit a losonci futásokról szóló tudósításainkból már ismerhetnek olvasóink.

A leggyorsabb férfi és női futó a polgármesterasszony ajándékát vehette át, de minden résztvevő kapott emléklapot. A losonci futóversenyeken első ízben történt meg, hogy a jelenlévők egy nagyméretű képernyőn élőben követhették végig a verseny lefolyását.

A verseny díszvendége a füleki származású maratonfutó, Ľudmila Melicherová volt, aki a verseny végén Juraj Pelč, a megyei önkormányzat képviselőjével együtt átadta a győzteseknek a nekik járó kupákat és díjakat.

A leggyorsabb férfi futó címével a pozsonyi Leo Lendvorsky büszkélkedhetett, aki 18:42,67 perces idővel gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott. A második helyet a salgótarjáni Buda Erik szerezte meg 19:05,19 perces idővel. S végül a dobogó harmadik fokára a sztregovai Sokol Miroslav állhatott 20:34,69-es idővel.

A leggyorsabb női versenyző a Szliácsról érkezett Martinská Jana volt 22:08,29-es idővel, akit Ľudmila Čániovát (Korytárky) követett 24:48,80 perces eredménnyel. A dobogó harmadik fokára a losonci Lucia Šuliová állhatott 25:41,03-as idővel.

Képek és szöveg: Puntigán József


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »