Éheztetés és gyermekbántalmazás a bentlakásos otthonban?

Éheztetés és gyermekbántalmazás a bentlakásos otthonban?

Bántalmazások, jól látható sérülések, a gyerekek éheztetése, lekötözése, valamint embertelen körülmények és nem megfelelő higiénia jellemzik a Gödön található, Topház Speciális Otthon nevű bentlakásos intézetet – legalábbis erről írt a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) nevű nemzetközi civil szervezet 30 oldalas tanulmányában, adta hírül ma délután a 444.hu. A jelentésben egyebek között szerepel, hogy volt, akinek rácsos ágyban kellett feküdnie, kényszerzubbonyt is használtak, és sok az alultáplált gyerek, sokaknak saját ruhái sincsenek. A 220 férőhelyes intézményben értelmi fogyatékos, mozgás- és halmozottan sérült gyerekek és felnőttek is élnek.

A jelentésben is bemutatott képek alapján azonban nehezen eldönthető, hogy a fizikailag és szellemileg is sérült gyerekek esetében valóban éheztetés és bántalmazás okozza-e a sérüléseket. Előfordulhat ugyanis az is, hogy izomsorvadás miatt soványak, vagy maguknak okoztak sérüléseket. Egy neve elhallgatását kérő gyógytornász lapunknak a témával kapcsolatban arról beszélt: ránézésre nem lehet eldönteni, hogy miről van szó, sőt ehhez még egy személyes vizsgálat sem elég, hiszen például a soványság lehet betegség tünete is. Egyértelműen csak labor- és genetikai vizsgálatok után lehetne állást foglalni, ezek nélkül felelőtlenség bármit kijelenteni.

Egy, az intézményben dolgozó, de szintén a neve elhallgatását kérő forrásunk arról tájékoztatott: soha nem tapasztalta, hogy a személyzet erőszakos lett volna a gyerekekkel, de olyan sajnos előfordul, hogy egymást bántják a bent lakók. Szerinte vannak olyan gyerekek, akiknek pszichiátriai kezelésre lenne szükségük, őket máshol kellene kezelni, de erre nincs mód. Gyakran 1-2 fiatal keseríti meg a többi életét. A dolgozói létszám is egyre fogyatkozik, mint mondta, neki is sokkoló volt, mikor először járt az intézményben, és egyre többen döntenek úgy, hogy inkább máshol folytatják. Hangsúlyozta: nem is a pénz-, hanem a szakemberhiány okozza a legtöbb bajt, mivel hiába akarnának olykor egy-egy bentlakóval többet foglalkozni, erre nincs mindig idő. Pluszfeladatok egyáltalán nem férnek bele.

http://mno.hu/

Forrásunk beszélt arról is: nincs ugyan rálátása az összes osztályra, de éheztetésről ő soha nem hallott, nem is tapasztalt ilyet. Vannak olyan fiatalkorúak, akik csak tápszert ehetnek, vagy szondán keresztül kell táplálni őket, de előfordul az is, hogy valaki a betegsége miatt nem tud hízni. Igyekeznek megfelelően táplálni a gyerekeket, de van, akiben egyszerűen nem marad meg az étel.

Hírdetés

A jelentésben is megjelenő lekötözéssel kapcsolatban kifejtette: van, akinél erre azért van szükség, hogy ne tegyen kárt magában, de előfordult az is, hogy a dolgozók testi épsége került veszélybe.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala azonban arról tájékoztatta lapunkat: a közelmúltban ők is vizsgálódtak az intézményben, hamarosan nyilvánosságra hozzák a tapasztalatok alapján készült jelentést is.

A most napvilágra került jelentést nyilvánosságra hozó Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) nevű nemzetközi civil szervezet alapítója egyébként a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványok. Az MDAC a világon mindenhol a szellemi fogyatékkal élők jogainak védelmével foglalkozik. A szervezet a Topház bezárását, valamint a fogyatékkal élőkért felelős teljes magyar állami rendszer átvizsgálását követeli. Kezdeményezték, hogy az Európai Bizottság, különösen pedig az uniós csalásokkal foglalkozó OLAF auditálja mind a gödi otthont, mind a többi hasonló magyar intézményt, mert szerintük felmerül az EU-s támogatásokkal történő visszaélés lehetősége is – közölte a 444.hu.

Pitzné Heinczinger Mónikát, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Pest Megyei Kirendeltségének igazgatóját is kerestük, ugyanis hozzájuk tartozik a gödi intézmény. Az igazgató egyelőre szűkszavúan cáfolta a 444.hu cikkében leírtakat, illetve hozzátette: reagálni fognak az abban leírtakra.

A TOPhÁZ Speciális Otthon nem reagált megkeresésünkre, ahogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem. Az RTL Klubnak annyit reagált a Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság a helyzetre: tudnak a problémáról, és tervezték is az intézmény átszervezését, de az még csak az első ütemnél tart. Nyitrai Imre helyettes államtitkár úgy véli, kiragadott fotókból nehéz ítélkezni, a szakmai programot kellene megvizsgálni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »