Együttműködési megállapodást kötött az MCC és a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium

Együttműködési megállapodást kötött az MCC és a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium

Együttműködési megállapodás jött létre július 13-án a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium között a nehéz sorsú, tehetséges roma fiatalok támogatása céljából.

Az aláíró felek célja, hogy egyetlen fiatal tehetség se vesszen el azért, mert hátrányos helyzetből, nehezebb körülmények közül indult. Közös küldetésük, hogy a helyi közösségek számára kiművelt, a közösségért, a hazáért tenni akaró embereket neveljenek. Az együttműködést az MCC részéről Constantinovits Milán szakmai főigazgató-helyettes és Konyári György miskolci képviselet-vezető, a szakkollégium részéről Makkai László igazgató és Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke írta alá július 13-án, az MCC miskolci központjában.

Az együttműködés írásos formáját a két intézmény kölcsönösen kezdeményezte azzal a céllal, hogy az MCC miskolci képzési központjának nyilvános szakmai rendezvényei a roma szakkollégium hallgatóinak közismereti moduljának teljesítését segítsék. Az előadások a tudomány és közélet széles spektrumát átfogják, amellyel hozzájárulhatnak a szakkollégiumi diákok látókörének szélesítéséhez, tudásuk bővítéséhez. Az MCC nyilvános rendezvényeinek rendszeres látogatása kiválthatja a hétvégi, tömbösített, szakkollégiumi tanulmányi programok egy részét, az MCC külföldi nyelvű előadásai pedig jó alkalmat biztosíthatnak a hallgatók számára a nyelvgyakorlásra is. Az együttműködés kiemelt célja, hogy az észak-magyarországi és az észak-alföldi régiókban felsőfokú tanulmányaikat folytató, hátrányos helyzetű, főként roma származású hallgatókat diplomához segítsék, támogassák az értelmiségi feladatokra történő felkészülésüket és közéleti szerepvállalásukat, valamint a társadalmi kérdésekre érzékeny, szakmailag igényes roma értelmiséget neveljenek. E cél érdekében az együttműködés kiterjed a szakkollégium és az MCC miskolci képzési központjának éves szakmai programjainak kölcsönös megosztására, egymás kölcsönös meghívására a nyílt eseményekre, nyilvános rendezvényekre. Emellett a szakkollégium lehetőséget biztosít a szakkollégisták számára az MCC miskolci képzési központja által szervezett nyilvános programokon való részvételre, amennyiben az a szakkollégiumi tagsági és ösztöndíjszabályzatával összhangban van és beszámítható egyes szakkollégiumi programelemek teljesítésébe. Az együttműködés kiterjed a tudásmegosztásra és tapasztalatcserére, „jó gyakorlatok” kölcsönös megismertetésére, illetve a két intézmény felvételi, toborzó tevékenységének kölcsönös segítésére.

Az aláírás alkalmával Constantinovits Milán kiemelte: egy hosszú építkezés fontos lépése történt meg ezzel az aláírással, hiszen már korábban elkezdődött a közös munka. Az MCC missziója, hogy helyi szinten felkarolja a tehetségeket, megerősítse és bekapcsolja őket abba a szellemi vérkeringésbe, amit a tehetséggondozó kollégium biztosít a fiatalok számára hazai és külföldi vendégelőadókkal, professzorokkal. Ennek egyik kulcsa – jegyezte meg a főigazgató-helyettes –, hogy helyi szinten olyan szervezeteket találjanak, akik segítségükre lehetnek ebben, akikkel együttműködve az MCC el tudja érni azt az oktatási célt, hogy a helyi közösségek életében fontos szerepet betöltő fiatalokat adjon az országnak. Egyik ilyen kiemelt partnereként tekint az MCC a roma szakkollégiumra, amely – bár lehet, hogy más módszerekkel, más úton –, de ugyanazért a célért dolgozik: a helyi tehetségek megtalálásáért és felkarolásáért.

Orosz Atanáz püspök felidézte: tizenegy évvel ezelőtt – abban az évben, amikor Benedek pápa Miskolcra helyezte őt –, indult el a roma szakkollégiumi hálózat kiépítése, és ezzel a hátrányos helyzetű, illetve roma tehetségek segítése. Az egyházi vezető – védőszentjéhez híven – maga is arra törekszik, hogy keresse az együttműködést azokkal, akikkel közösen jót tehetnek, akikkel segíthetnek a nehéz sorsúakon. Ezzel a szándékkal érkezett az MCC-be is, és – mint mondta – ezzel a küldetéssel támogatja az együttműködést.

Hírdetés

A szakkollégium igazgatója hangsúlyozta: a szegénység nem jelenti azt, hogy valaki tehetségtelen vagy céltalan, hogy nincsenek álmai. Makkai László elmondta, 2011 óta azon dolgoznak, hogy a hozzájuk kerülő fiatalokat támogassák álmaik megvalósításában, céljaik elérésében. Missziójuknak tekintik, hogy a tehetséges roma diákokat diplomához segítsék, és arra ösztönözzék, maradjanak a régióban és tevékeny részesei legyenek közösségüknek. A kollégiumvezető kiemelte, sok mindenben egyezik a két intézmény hitvallása, hiszen az MCC-hez hasonlóan a szakkollégium is az értékek mellett teszi le a voksát, és keresztény szellemiségű, hazafias érzelmű emberek kinevelése a céljuk. Olyan fiatalokat támogatnak, akik rászorulnak arra, hogy egy bátorító üzenet, egy jó szó, egy támogató csapat vezesse őket azon az úton, amin elindultak.

Az MCC miskolci képviseletének vezetője beszédében kiemelte, a Mathias Corvinus Collegium legfontosabb küldetése a kiművelt emberfők tehetségének kibontakoztatása és a tehetséges fiatalok helyben tartása. Konyári György szerint az Észak-Magyarországi Régióban ez még inkább kulcsfontosságú kérdés, hiszen itt az elvándorlás napjaink egyik legnagyobb problémája, ezért is fontos – tette hozzá –, hogy kezet nyújtsanak azok felé, akik hasonló célok érdekében tevékenykednek. A képviselet-vezető hangsúlyozta, a legrosszabb az, ha egy tehetséges diák lemarad egy lehetőségről, mert nem tud róla, ezért is fontos, hogy a két intézmény ismerje egymás tevékenységét, és népszerűsítse programjait a fiatalok minél szélesebb körében.

A most létrejött együttműködés lehetővé teszi, hogy kiszélesítsék a már megkezdett közös munka területeit. Ennek első lépéseként a főigazgató-helyettes belépőjegyeket nyújtott át az egyházmegye elöljárójának, hogy meginvitálja a szakkollégium diákjait az MCC legnagyobb szakmai és zenei fesztiváljára, az MCC Feszt-re, ahol érdekes és izgalmas programokon, interaktív beszélgetéseken és koncerteken vehetnek részt a fiatalok.

Forrás: MCC és miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium

Fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír 


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »