Együttműködés a fulánik és a hadsereg közt? Baljós jelek Nigériában

Együttműködés a fulánik és a hadsereg közt? Baljós jelek Nigériában

A legutóbbi Adamawa állambeli fuláni támadások (melyekről itt írtunk), és alapvetően a fuláni pásztorok rajtaütései és egyéb terrorcselekményei mögött – a szemtanúk beszámolói alapján – ijesztő összefüggések kezdenek kirajzolódni.

A Ndusumut nemrég ért támadás egyik szemtanúja és túlélője, Solomon Faider a közeli Numanban talált menedékre rokonai házában. Állítása szerint a fuláni pásztorok keresztény farmerek elleni támadásai Adamawa állam déli részén már „három vagy négy éve tartanak anélkül, hogy a kormány vagy valaki megoldást talált volna a problémára.”

„Úgy tűnik a hadsereg és a gyilkos pásztorok valahogy összejátszanak” – mondta Faider.

„A helyet, ahonnan a pásztorok támadását jelentették, Abbarenak hívják. Ez a település 30 percnyi autóútra van Numantól, a hadsereget pedig már 3-4 órával korábban értesítették a közelgő támadásról.”

Hírdetés

Adamawa állam országgyűlésében, a Numan képviseletében megjelenő Sodom Tayedi szintén a biztonsági erők elégtelenségéről panaszkodott a támadások megelőzését illetően.

„Felhívtam a dandárparancsnokot, és ő biztosított afelől, hogy a csapatok úton vannak a térség felé. Voltak felderítő jelentéseink, amiket jelentettünk is a legfőbb helyi vezető felé, aki mindig továbbította az információt a biztonsági erőknek, de a fulánik ennek ellenére állandóan jönnek és elpusztítják közösségeinket” – panaszkodott Tayedi.

Később még kiemelte, hogy ha a katonákat sikerülne is mozgósítani, nem biztos, hogy elérnének az érintett falvakba az év ezen időszakában elárasztott területek miatt.

S4C.news – Varga Gergő Zoltán

Forrás és kép: World Watch Monitor, Independent


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »