Egyszerű napkollektor telepítést hozhat el egy német fejlesztés

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A német Fraunhofer ISE kutatóintézet olyan napkollektoros homlokzati paneleket fejlesztett ki, amelyek hőszivattyúként működnek – számol be a PV Magazine. A megoldás olyan ultra nagy teljesítőképességű betonból (UHPC) készült, amelyet esztétikus homlokzatok számára hoztak létre. A rendszer a napsugárzást és a környezeti levegő hőjét nyeli el, majd a hőt a lakossági hőszivattyúk forrásaként használja fel. A Tabsolar nevű találmány UHPC-ből készült panelekből áll, minden egyes modul többszörösen elágazó, hengeres hidraulikus csőcsatornákkal átszőtt rendszert fogad be, amelyben hőelnyelő folyadék van. A hőt egy hőcserélő továbbítja a hőszivattyú felé. A csatornaszerkezetek a Fraunhofer ISE által kifejlesztett bionikus eljárással jönnek létre, ezek a levelekben vagy az emberi testben található erekhez hasonló, többszörösen elágazó mintázatot alakítanak ki. Az intézet szerint ezzel az eljárással szinte bármilyen alakú panelen egyenletes csatornahálózatot lehet létrehozni, ami egyenletes áramláseloszlást és egyben alacsonyabb energiafogyasztást biztosít a hőszivattyú számára.

A napkollektorok mérete 1683-szor 1040 milliméter, ami 1,75 négyzetméteres területnek felel meg. A panelek mázas és mázatlan változatban is kaphatók, az üveg nélküli verziót a használati meleg vizet vagy úszómedencéket fűtő hőszivattyúk hőforrásaként lehet felhasználni. A termék változatos színekben és más felületi struktúrákkal is kialakítható, a spektrálisan szelektív bevonattal ellátott, üvegezett panelek állítólag magasabb hőmérsékletet képesek előállítani, ezért a hagyományos napkollektorokhoz hasonlóan használati melegvíz-fűtésre és tartalékfűtésre tervezték őket.

TABSOLAR

„Szimulációink azt mutatják, hogy mind az újonnan épített, mind a régebbi, utólagosan felújított épületállomány elegendő homlokzati felülettel rendelkezik az ilyen felhasználáshoz” – mondta Dr. Michael Herman, a Fraunhofer ISE projektvezetője. Az előregyártott Tabsolar szerelt, átszellőztetett homlokzatokhoz fejlesztették ki, de potenciálisan adaptálhatók kompozit külső szigetelési és kivitelezési rendszerekhez vagy szendvicsfal-rendszerekhez is. A panelek épületek belsejében is beépíthetők.

Hírdetés

 

 

Képek: Fraunhofer ISE

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »