Egységes jelölés jön a benzinkutakon

Holnaptól uniószerte egységes üzemanyagcímkével kell ellátni az új autókat, a benzinkutak töltőoszlopait és töltőpisztolyait. A vonatkozó magyarországi rendelet is napokon belül megjelenik.

Új üzemanyagcímkével kell ellátni az október 12-től forgalomba hozott közúti járműveket, valamint a benzinkutak töltőoszlopait és töltőpisztolyait az Európai Unióban.

Ezek a címkék azonban nem tartalmaznak új információt, csak a meglévőket tüntetik fel egységes formában azért, hogy a külföldre utazó uniós állampolgárok minden országban ugyanazokkal a jelekkel, ábrákkal, színekkel találkozzanak

– magyarázta a Világgazdaságnak Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Most megeshet ugyanis, hogy egy adott társaság által forgalmazott minőséget és márkanevet egy másik országban nem ismerik, de gondot okozhat a cirill és a latin betűs feliratok közötti eltérés is.

Az egységes címke segít a különböző benzinkutaknál kínált üzemanyagok összehasonlításában is. Éppen ezért – mint a szakember hangsúlyozta – nem kell csodára számítani, de pánikra sincs ok a sok megtanulnivaló miatt, ahogyan azt egyes hírportálok feltételezik.

A magyarországi bevezetés október 12-től fokozatos lesz. Még meg kell születnie a vonatkozó jogszabálynak, amely ad majd némi türelmi időt a címkék legyártására és ütemterv szerinti felhelyezésére. Az uniós jogszabály csak az alapvető elvárásokat fogalmazza meg a címkék tartalmával, formátumával szemben, de megengedő:

Hírdetés

nem várja el például a töltőoszlopok vagy -pisztolyok átalakítását, és lehetővé teszi, hogy a címkéken további információ szerepeljen, amely utal például a termék speciális tulajdonságára, akár a helyi nyelven is. Fontos, hogy megmaradhatnak a töltőállomásokon az eddigi címkék is.

Az október 12. után forgalomba kerülő mopedeket, motorkerékpá­rokat, tricikliket, négykerekű motorkerékpárokat, személygépkocsikat, könnyű- és nehéz teherautókat, buszokat kell ellátni az új jelöléssel, mégpedig az üzemanyagsapkájuk közvetlen közelében.

Az új jármű esetében a legalább 13 milliméter átmérőjű címkét a tanksapkafe­dél belső oldalán kell elhelyezni. (Ugyanezen információnak meg kell jelennie a járművek gépkönyvében is a jármű specifikációja fejezetben.)

A kutakon a címke vonatkozik a benzin, a gázolaj, a hidrogén, a sűrített földgáz (CNG), a cseppfolyósított gáz (LNG), a cseppfolyósított propán-bután gáz (LPG) forgalmazására is.

A járműveken, a kútoszlopokon és a töltőpisztolyokon lévő címkék egyforma formátumúak, átmérőjük legalább 13, illetve legalább 30 milliméter.

A címke alakja az üzemanyag típusát mutatja: a kör a benzint, a négyzet a gázolajat, a rombusz a gázokat jelöli. A körben szereplő E betű az etanolra, a négyzetben lévő B a biokomponensű gázolajra, a rombuszban lévő H2 a hidrogénre, a CNG, az LNG és az LPG pedig az ilyen nevű üzemanyagokra vonatkozik. A betűk utáni számok a megújulóarányt mutatják. Így például a körben lévő E5 felirat a legfeljebb 5 százalék etanoltartalmú benzint jelzi. Az elektromos járművek töltésével kapcsolatban még nincs ilyen szabályozás, de már dolgoznak rajta.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »