Egyre valószínűbb Trump győzelme

Több kulcsfontosságú, úgynevezett csatatér tagállamban Trump vezet. Floridában és Ohióban kis többséggel ugyan, de a republikánus elnökjelölt győzött.

6:33 – Három hely kell a többséghez

Három hely kell már csak a republikánusoknak, hogy többséget szerezzenek a szenátusban – derül ki a CNN összesítéséből. Jelenleg a republikánusoknak 48, míg a demokratáknak 46 helyük van.

6:22 – Újabb Trump-siker egy csatatér államban

Iowában is a republikánus elnökjelölt győzött – erősítette meg a CNN és a Fox News. Trump nyerni tudott Georgiában, a Fox szerint Wisconsinban is, továbbá Michiganben is vezet, de ott egyelőre túl szoros az eredmény, és még nem lehet megmondani, ki nyeri a választást.

6:05 – Elektorok becslése

a Guardian alapján: Trump: 244 – Clinton: 209

a Fox alapján: Trump: 254 – Clinton: 209

a CNN alapján: Trump 232 – Clinton: 209

az AP alapján: Trump: 244 – Clinton: 209

6:00 – Utahban is meglepetés

A republikánus jelölt szerezte meg Utah szövetségi állam szavazatainak többségét, ami meglepő, mert az állam mormon vallású szavazóit korábban demokrata pártinak gondolták. A győzelem 6 elektori vokssal gyarapítja Trump előnyét.

5:51 – Trump áttörte a “kék falat”

Donald Trump nyeri az elnökválasztást Wisconsinban, áttörve az északi államok “kék falát”, melyek megnyerése nélkül aligha lett volna reális esélye a végső győzelemre – jelentette szerda hajnalban a Fox News amerikai hírtelevízió.

5:43 – Michigan a legfontosabb állam most

A mérések alapján, ha Trump megnyeri Michigant, akkor Trump lesz az elnök, legalábbis így gondolják a republikánus jelölt főhadiszállásán.

5:12 – Kalifornában nem történt meglepetés

Győzött Clinton, az összesített becslés szerint azonban továbbra is Donald Trump republikánus elnökjelölt vezet az elektori voksok tekintetében. Trumpnak a Fox News becslése szerint 222 voksa van, míg Clintonnak 202.

4:58 – Trump megnyerte Floridát

Donald Trump republikánus párti elnökjelölt nyerte az elnökválasztást az egyik legfontosabb csatatér államnak számító Floridában – jelentette szerda hajnalban az AP amerikai hírügynökség.

4:53 – Fox News: Észak-Karolinában Trump nyert

Donald Trump republikánus elnökjelölt nyert a fontos csatatér államnak számító Észak-Karolinában, amely 15 elektort küld az elnökválasztó elektori kollégiumba – jelentette be a Fox News amerikai hírtelevízió.

4:36 – Floridát szinte bizonyosan Donald Trump nyeri

A kulcsfontosságúnak tartott Floridában kis többséggel ugyan, de szinte bizonyosan Donald Trump republikánus elnökjelölt győz. A szavazatok 99,2 százalékos feldolgozottságánál Donald Trump vezet másfél százalékkal. Közben a korábbi állásfoglalásaiban Hillary Clinton elnöksége mellett nyíltan kiálló The New York Times című amerikai lap helyi idő szerint kedd éjjel már azt írta: 82 százalék az esély arra, hogy Donald Trump lesz az elnök. A brit Financial Times című napilap Washingtonból azt jelentette, hogy 73 százalékos esélye van Trump győzelmének.

4:27 – Egy másik csatatér állam Trumpé

Több mint 53 százalékos támogatottsággal nyert a csatatérállamnak tartott Ohióban a republikánus elnökjelölt. Michiganben szintén Trump győzelmét vetítik előre, míg Iowában és Pennsylvaniában várhatóan Hillary Clintoné lesz a győzelem.

4:21 – Virginiában Clinton győzelmét jósolja előre a Fox News és a CNN

Nem sokkal ezelőtt még Trump vezetett itt, Virginia kulcsfontosságú államnak számít az elnökség elnyeréséhez. A 10 elektori voksot jelentő Missouriban a prognózis alapján a republikánus jelölt, Donald Trump fog nyerni.

4:19 – Beszakadt a peso árfolyama

Csaknem 10 százalékkal esett a dollárral szemben a nyitva lévő ázsiai piacokon a mexikói peso árfolyama arra a hírre, hogy az amerikai elnökválasztás több csatatér államában Donald Trump, a republikánusok jelöltje vezet, vagy jobban szerepel a korábban vártnál.

4:10 – Trump vezet több kulcsfontosságú államban

A “létfontosságú csatatérnek” számító tagállamok: Florida, Virginia, Ohio. Floridában a 9 millió szavazat 94 százalékos feldolgozottságánál Trump 140 ezer vokssal vezetett. Virginiában a 2,9 millió szavazat 76 százalékos feldolgozottsága mellett 60 ezer voks volt az előnye. Ohióban a 3 millió szavazat 55 százalékának összeszámlálásakor 275 ezer voks volt Trump előnye.

Hírdetés

4:04 – A CNN szerint Montana is Trumpé lesz

Floridában a demokrata kampánystáb hangulata drámaian megváltozott, miután továbbra is Trump áll nyerésre a csatatér államban.

3:53 – Várhatóan Clinton fog nyerni két fontos államban

Hillary Clinton győzelmét jelzik előre az első eredmények Coloradóban és Új-Mexikóban, ahol nagyon nagy lélekszámú spanyolajkú közösségek élnek.

3:50 – Trump hozta a kötelezőt Texasban

Texas fontos tagállam, mivel 38 elektort ad. Trump Texas mellett még további hat középnyugati államban is győzelemre áll: Észak-Dakotában, Dél-Dakotában, Nebraskában, Kansasban, Wyomingban és Arkansasban, valamint – csaknem száz százalékos feldolgozottság mellett – övé lett Mississippi, jóllehet ez az állam csak hat elektort ér.

3:47 – Továbbra is Trump vezet, de jön föl Clinton. 147-109 a republikánus jelöltnek

A 29 elektori szavazatot jelentő New York államban és a 9 elektori voksot adó Connecticutban Hillary Clinton fog nyerni, a stabilan republikánus Texasban, Lousianában és emellett Észak-Dakotában és Dél-Dakotában, valamint Wyomingban és Kansasban is Donald Trump győzelmét jelzi előre a CNN és a Fox News amerikai hírtelevízió.

3:15 – Deja vu Floridában?

Hillary Clintonon és Donald Trumpon kívül más jelöltek is meghatározó számú szavazatot kaptak Florida államban, ahol csak százalékok választják el egymástól a republikánus és demokrata jelöltet. Ralph Nader 16 évvel ezelőtt országosan kevesebb, mint 3 százalékot szerzett meg, de ez elég volt ahhoz, hogy anno megváltoztassa az amerikai elnökválasztás kimenetelét.

3:09 – Clinton megnyerte New Yorkot, Trump újabb négy államban tudott győzni

Továbbra is a papírforma érvényesül, hamarosan csatatér államokból is érkeznek az eredmények.

2:59 – A demokraták közel járnak ahhoz, hogy többséget szerezzenek a szenátusban

A szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága mellett Hillary Clinton öt keleti parti államban, valamint a szövetségi fővárosban, Washingtonban nyert, és győzelemre áll további négy keleti parti államban. Egyelőre Virginiában és Észak-Karolinában is ő vezet. A republikánus elnökjelölt, Donald Trump Oklahoma után Alabamában, Tennessee-ben és Dél-Karolinában aratott győzelmet. Az alsóház marad a republikánusoké – jelentette az NBC és az ABC hírtelevízió.

2:50 – Floridában nagyon szoros a verseny

Trump reménykedhet, ugyanis már így is meglepően jól teljesített a 29 elektori szavazatot jelentő államban: 41 megyében olyan eredményt sikerült elérnie, melyet egyetlen republikánus jelöltnek sem sikerült az elmúlt 3 elnökválasztás alatt.

2:42 – A képviselőház republikánus többségű marad

Az amerikai szövetségi törvényhozás alsóházában, a képviselőházban a republikánusok megőrzik többségüket – jelentette szerda hajnalban az NBC amerikai hírtelevízió.

2:40 – Verekedés volt egy floridai szavazóhelyiségnél

Összeverekedett két férfi egy floridai szavazóhelyiségnél. Egy idősebb férfi azt nehezményezte, hogy egy másik férfi mobillal őt veszi, ezért nekiment annak. A fiatalabb férfi válaszul akkorát ütött vissza, hogy az idősebb úr földet fogott. A rendőrség csak a kezdeményezőt állította elő.

2:33 – Újabb két államban nyert Trump

A CNN előrejelzése szerint Dél-Karoilna és Alabama államokban Trump nyerte a választást.

2:18 – Kettős voksoláson kaptak egy választót

Letartoztattak egy taxasi szavazót, aki kétszer próbált Trumpra szavazni. Azt állította, hogy Trumpnak dolgozik, és csak a rendszert akarta így tesztelni.

2:02 – Clinton átvette a vezetést

Egyre több államból érkeznek be az eredmények. Clinton átvette a vezetést, 68-67 a demokrata elnökjelöltnek. A megnyert Vermont után Delaware, Illions, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Rhode Island és Washington D.C. államok kékültek be. Trump eközben Oklahoma, Mississippi and Tennessee államokban áll nyerésre a CNN szerint.

1:52 – Halálos lövöldözés Kaliforniában: lezártak egy szavazóhelyiséget

Egy szabadidőközpontnál lövöldöztek. A szavazókat, az utcán sétálókat és a szabadidőközpontban tartózkodó gyerekeket bezárták az épületbe.

1:37 – Trump szomorú, mert Bush nem szavazott rá

Egy rádióinterjúban Trump szomorúnak nevezte, hogy a korábbi republikánus elnök, George W. Bush nem szavazott rá. Igaz, Clintonra se, mert feleségével együtt üresen hagyták a szavazólapot.

1:32 – Nyugat Virginia is Trumpé lett

Eddig nincs meglepetés. A CNN szerint Trump nyert Nyugat Virginiában.

1:22 – Meghosszabbított nyitvatartás Észak-Karolinában

Technikai problémák miatt 8 körzetben szavazhatnak az eredetihez képest tovább a szavazók.

1:15 – Temetőkben és mosodákban is szavaztak az amerikaiak

A fodrászattól kezdve a zöldségesnél, garázsokban, életmentő állomásokon és mosodákban is voksoltak november 8-án az amerikai választók. Nézze meg a Guardian fotósorozatát, melyet a legfurcsább helyeken kialakított szavazófülkékről készítettek.

1:05 – Két állam már Trumpé

Indiana és Kentucky a republikánus jelölté lett, Clinton nyert Vertmonban.

00:56 – Kevesebb a fehér szavazó

Az első exit pollok tanúsága szerint a korábbiakhoz képest 2%-kal kevesebb fehér szavazó ment el szavazni, 72%-ról 70%-ra csökkent a számuk. Eközben a latin hátterű voksolók aránya 10%-ról 11%-ra nőtt, és szintén 1% ponttal emelkedett az ázsiaiak aránya. Az afroamerikaik esetében 13%-ról 12%-ra változott ez a szám.

00:41 – Kenyában nyert Clinton nyert

A tréfából rendezett esemény egyik szervezője és főszereplője egy közismert kenyai humorista, Laurance Oyange volt. A választás nem országos volt, csupán Barack Obama – a jelenlegi amerikai elnök – apjának szülőfalujában rendezték, Nyangoma-Kogelóban. Az eredmény: 78 százalékuk a demokrata párti Hillary Clintonra szavazott.

00:12 – Trump fölényesen vezet

Megérkeztek az első eredmények, ezek szerint Trump fölényesen vezet Clinton előtt. A republikánus jelöltre jelen állás szerint 75,5%-an szavaztak, de nagyon messze még a vége.

23:41 – CNN: a szavazók 70 százaléka fehér

A szavazók 70 százaléka fehér, 12 fekete, 11 százalék latinó, 4 százalék ázsiai – mondja a CNN, az exit pollokat ismertetve. Négy évvel ezelőtt 72/13/10/3 volt a szavazók etnikai megoszlása.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »