Egyre többfelé terjed a majomhimlő

Egyre többfelé terjed a majomhimlő

Már 12 országban azonosították a majomhimlő megjelenését, 9 európai államban, valamint az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában. Világszerte 80 megbetegedésről biztosan tudni, hogy a Nyugat- és Közép-Afrikából származó vírus okozta, és további 50 gyanús eset van.

“A majomhimlő mérsékelten fertőzőképesnek tekinthető az emberek között. Nagyon valószínű, hogy a vírus szoros érintkezés révén, például szexuális úton terjed”

– mondta Christian De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője.

A fertőzötteket, vagy a vírusnak kitetteket a más típusú himlők ellen kifejlesztett oltóanyagokkal kezelik, amelyek hatásosnak bizonyulnak a majomhimlő ellen is.

Hírdetés

“Van egy olyan gyógyszer, amelyet az amerikai kormány szponzorál. Elsősorban az volt a cél, hogy legyenek felhalmozott készletek a fekete himlő ellen, ha az valaha is kiújulna, vagy esetleg biofegyverként vetnék be valahol. Ez a gyógyszer azonban egész víruscsaládok ellen hat, a fekete himlőn kívül a tehénhimlő és a majomhimlő ellen is jó. Az amerikai és az Európai Gyógyszerügynökség már engedélyezte. Nagyon optimista vagyok a hatékonyságát illetően”

– jelentette ki Dennis Hruby, a gyógyszert kifejlesztő cég tudományos igazgatója.

A majomhimlő ritka fertőzésnek számít, általában enyhe lefolyású és a legtöbb beteg pár hét alatt felépül belőle.

euronews.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »