Egyre többen posztolják érvénytelen szavazólapjukat

Egyre többen posztolják érvénytelen szavazólapjukat

Szaporodnak az érvénytelen szavazólapokat közszemlére tevő posztok, rengetegen gondolják azt, hogy ily módon formálnak véleményt a referendumról. A Nemzeti Választási Bizottság a Kétfarkú ezt segítő alkalmazása kapcsán már állást foglalt erről a kérdésről, ennek ellenére nem kell szankciótól tartania annak, aki mégis posztolja a felvételt – legalábbis akkor, ha Magyarország még jogállam.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) iránymutatása szerint nem szabad lefotózni az érvénytelen szavazólapot, mégis egyre többen készítenek és posztolnak ilyen képet a közösségi oldalakon. Teszik ezt annak ellenére, hogy pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság a Magyar Kétfarkú Kutya Párt e célt szolgáló mobiltelefonos applikációját is súlyosan jogsértőnek titulálta. Ez az alkalmazás arra szolgál, hogy az érvénytelenül szavazók megoszthassák a szavazólapjukról készült fotókat.

  Fotó: Magyar Kétfarkú Kutya Part / Facebook  

Az NVB azért kezdett el vizsgálódni az ügyben, mert a „Szavazz érvénytelenül!” mobilapplikációt egy magánszemély kifogásolta. A bizottság ennek adott helyt, Patyi András testületi elnök pedig a döntési javaslat előterjesztésekor elmondta, hogy az érvénytelen szavazatok megosztására készített applikáció már túlmegy azon a határon, amelyet „viccként” lehet elkönyvelni a kampányban, a választási rendszer alapelemét, a szavazás titkosságát tervezi megsérteni. A bizottsági tagok egyetértettek abban, az applikáció a választási rendszerbe vetett közbizalom megingatására alkalmas. Arról is egyhangúlag döntöttek, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulnak, hogy vizsgálja ki, törvénysértő-e az applikáción megvalósuló személyes adatkezelés. Az NVB arról is határozott, hogy feljelentést tesz a rendőrségen.

Hírdetés

Rengetegen posztolnak

  Fotó: Magyar Kétfarkú Kutya Part / Facebook  

Érvénytelen szavazólapjukról a Kétfarkú alkalmazásától függetlenül is sokan tesznek közzé képet, így megkérdeztük, mit gondol erről a Nemzeti Választási Iroda. Mondani mindössze annyit tudtak, hogy ez ellentétes a Nemzeti Választási Bizottság applikációra vonatkozó iránymutatásával, de azt nem tudták megmondani, hogy az a szavazópolgár megsért-e bármit, aki mégis posztolja érvénytelen szavazatáról készült fotóját. Közölték, hogy erről maximum a választási bizottság tudna állást foglalni, már amennyiben valaki ezzel kapcsolatban panaszt tesz, újságírói felvetésekre viszont nem válaszolnak.

  Fotó: Erzsi for President / Facebook  

Az érvénytelen szavazólapok fotózásáról és azok közzétételéről megkérdeztük Kaltenbach Jenő jogtudóst, az állam- és jogtudományok kandidátusát, a Magyar Közigazgatási Intézet korábbi főigazgató-helyettesét és megbízott főigazgatóját. A PM fővárosi képviselője nem gondolja, hogy a képek közzétételének bármilyen szankciója lehetne. Véleményét azzal indokolja, hogy a titkos szavazás egy jogosultság, intézménye pedig arra szolgál, hogy mindenki szabadon, önálló akarata szerint dönthessen a feltett kérdésekről. Viszont ennek titkosságáról bárki lemondhat, véleményét senki nem köteles véka alá rejteni. Álláspontja szerint ezt a Nemzeti Választási Bizottság állásfoglalása nem írhatja fölül, azt pedig nem lehet büntetni, ha valaki közzéteszi szavazólapja fotóját. Már amennyiben Magyarország jogállam. Illetve ahogy Kaltenbach fogalmaz: „Elvileg nem lehetne szankcionálni, de láttam én már karón varjút.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »