Egyre többen nem akarnak muszlim, vagy külföldi vendégmunkás szomszédot

Egyre többen nem akarnak muszlim, vagy külföldi vendégmunkás szomszédot

POZSONY. Szlovákia lakossága egyre gyakrabban jelöli meg nemkívánatos szomszédként az eltérő fajú, nemzetiségű vagy felekezetű embereket – derül ki az idei, kilencévente ismétlődő EVS 2017, az európai értékek reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményeiből.

A romák a megkérdezett személyek körének 62 százaléka esetében nemkívánatos szomszéd, míg a bevándorlók vagy külföldi vendégmunkások 43, a muszlimok 54, a homoszexuálisak 37 százalékuk számára nem vágyott szomszéd – tájékoztattak róla pozsonyi sajtóértekezletükön a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének munkatársai (SÚ SAV).

A 2008-as esztendőben mindeközben ezek az arányok jóval alacsonyabbak voltak. A muszlimokat akkor a válaszadók 21, a bevándorlókat vagy külföldi vendégmunkásokat 16 százaléka utasította el. „Ezért a jelenlegi politikusok zömének bevándorlás-ellenes retorikája felelős" – nyilatkozta Mrva Marianna, az SAV munkatársa. Szerinte az emberek félnek az ismeretlentől, s ezt az érzésüket jelen politikai klíma csak elmélyíti.

A más faji, vagy nemzetiségi hovatartozású személyek irányába viszonylag jelentősen távolságtartóan viseltetnek a nyugat-szlovákiai emberek, különösképpen Pozsony megye lakossága (41 százalék), az ezerfős lélekszámú települések lakossága és a 65 évnél idősebbek. „A legalacsonyabb arányra ebben a tekintetben Nyitra megyében van példa (15 százalék)" – mondta Mrva. Elmondása szerint a végzettség és a nemek tekintetében elenyésző a véleménybeli eltérés.

A bevándorlókat és a külföldi vendégmunkásokat elsősorban Pozsony megye lakossága utasítja el (65 százalék), míg a legkevésbé Nyitra és Eperjes megye lakossága fordul velük szembe (31 és 30 százalék). „Ezt a véleményt tekintve sincsenek eltérések a végzettség vagy a nemek viszonylatába. A 65 év feletti korosztályba tartozók (52 százalék) és a nem hívők (52 százalék) viszont jóval gyakrabban jelölték meg őket nemkívánatos szomszédokként" – mutatott rá Mrva.

Hírdetés

A romákat legkevésbé elutasító megye Trencsén és Besztercebánya (51 és 49 százalék), illetve az alapfokú végzettséggel rendelkező lakosság (43 százalék). A fennmaradó végzettségi szintek esetében a vélemények nem térnek el az átlagtól. A homoszexuális szomszédra Besztercebánya megye lakossága (24 százalék), és a felsőoktatási végzettséggel bírók mondanának a legelenyészőbb arányban nemet (29 százalék).

A viszonylag alacsony százalékos mutatók Besztercebánya megyében az SAV munkatársai szerint még megérnének egy vitát, tekintettel arra, hogy „a volt megyefőnök ilyen téren ellenséges hangnemet ütött meg". Ugyanakkor léteznek olyan vélemények is, hogy pontosan az efféle magatartásmóddal való közvetlen szembesülés nyitotta fel az emberek szemét, s váltak így annak ellenzőivé, vagyis magasabb szintű toleranciát tanúsítottak.

A szakemberek szerint Szlovákia lakossága nagymértékű konszenzuson van a hazai lakosság a bevándorlókkal szembeni előnyben részesítését illetően, ha fogytán a munkalehetőség. „Ezzel a megkérdezettek 57 százaléka értett teljes mértékig egyet percent. Statisztikai szempontból jelentősen magas volt a kérdésben a teljes egyetértés aránya Pozsony, Nyitra és Zsolna megyében (73, 71 és 77 százalék) és a nagyobb városok lakossága esetében (73 százalék)" – tette hozzá Mrva.

A felmérést a szakemberek a Kantar TNS ügynökséggel együttműködve 2017. szeptember 27-e és 2017. november 30-a között, 1435 megkérdezett személy alkotta reprezentatív mintát alapul véve végezték. Az európai értékek felmérése az európai értékek irányával kapcsolatos legrégebb múltra visszatekintő összehasonlító tudományos közvélemény-kutatás, amelyet Szlovákiában 1991 óta végeznek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »