Egyre többen ítélik el az Origóhoz betörő Momentumot

Egyre többen ítélik el az Origóhoz betörő Momentumot

Tiltakozási hullámot váltott ki a Momentum Mozgalom csütörtöki akciója, a Társaság a Szabadságjogokért, a Figyelő, a Híradó.hu, a DK-hoz köthető Nyugatifény.blog.hu és a Magyar Idők is elítéli azt, hogy a párt elnöke és stábja betört az Origó szerkesztőségébe.

A Magyar Idők is csatlakozik a Figyelő szerkesztőségi állásfoglalásához, amelyben elítélték a Momentum Mozgalom csütörtöki akcióját. Mint ismert, Fekete-Győr András, a párt elnöke és stábja két napja betört az Origó szerkesztőségébe, hogy kérdéseket tegyen fel a lapnál újságíróként dolgozó Kovács Andrásnak, akiről később – annak ellenére, hogy nem járult hozzá semmilyen kép- és hanganyag felvételéhez – videót tettek közzé a párt Facebook-oldalán.

A betörést és felvételkészítést Fekete-Győr szerint az indokolta, hogy a portál „propagandagépként” funkcionál. A Momentum csapata körülbelül 10-15 percet töltött jogtalanul a szerkesztőségben, majd a vezérigazgató-helyettes felszólítására távoztak. Az akció miatt a portál feljelentést tesz. A Momentum akciójának feltételezhetően az volt az előzménye, hogy Kovács András e-mailben kérdéseket tett fel a pártnak arról, kapcsolatban állnak-e Soros Györggyel, illetve kapnak-e tőle bármilyen anyagi támogatást.

A történtek után tegnap a Figyelő szerkesztősége állásfoglalást tett közzé, ebben úgy fogalmaztak, hogy 2017. május 18. „ijesztő momentum” a magyar média­történelemben, amelyre még soha a rendszerváltás óta nem volt példa.

– Egy fiatal politikai párt vezetője behatolt az Origó szerkesztőségébe, hogy fenyegető stílusban számon kérje az újságírókat a pártról és annak pénzügyei­ről szóló cikk miatt. A pártemberek a szerkesztőségről, annak munkatársairól engedély nélkül felvételeteket is készítettek. Ez nemcsak törvénytelen, hanem erkölcsileg is védhetetlen, és a XX. század legrosszabb időszakait idézi – tették hozzá.

Arra kértek minden jóérzésű, a sajtószabadság és az újságírás iránt elkötelezett újságírót, szerkesztőt, hogy ítélje el a történteket, és álljon ki az újságírásért. A kezdeményezéssel a Híradó.hu is egyetért, de a Momentum akcióját korábban bírálta egyik írásában az Index is.

Elítélte a Momentum Mozgalmat a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is, a civil szervezet szerint politikai párt nem válaszolhat jogsértésre jogsértéssel, még akkor sem, ha erkölcsileg ezt igazolhatónak tartja. Azt írták, hogy a momentumosoknak engedély nélkül nem lett volna szabad bemenniük az Origó székházába, mivel az magánte­rület. Egyértelművé tették, hogy az engedély hiányát nem pótolja a közérdekre való hivatkozás.

Hírdetés

Egy jó érzésű emberben inkább viszolygást ébreszt, mint szimpá­tiát kelt a momentumosok csütörtöki eljá­rása a Demokratikus Koalícióhoz köthető Nyugatifény.blog.hu szerint is. A portálon megjelent írásban bírál­ták Fekete-Győr fellépését, hozzátéve: tette olyan precedenst teremt, ami után bárki feljogosítva érezheti magát, hogy rárontson egy szerkesztőségre, hogy ott reklamáljon az őt sértő cikkek miatt.

Zavarta a „propaganda”, ezért behatolt a szerkesztőségbe Fotó: Teknős Miklós

Feltették a kérdést, hogy a Momentum ifjú rajongói és kevésbé ifjú értelmi­ségi támogatói vajon annak is ugyanígy tapsolnának, ha holnap a Betyársereg besé­tálna mondjuk a HVG-be és elbeszélgetne az ott dolgozókkal? Gréczy Zsolt, a DK szóvivője ezzel össz­hangban leszögezte: neki sem tetszik az akció, ami szerinte nem megoldás. – Megfélemlítünk, ha valami nem tetszik? Pereld be és nyerj ellene, interjúban cáfold! De ennek így erőszak lesz a vége… – szolgált jó tanáccsal Gréczy.

Kovács Zoltán kormányszóvivő még csütörtökön este az M1-en a témában úgy fogalmazott: fájdalmas látni, hogy egy magát civilnek nevező, de nyilvánvalóan politikai céllal létrejött egyesület rombolással kezdi a működését. Szerinte a Momentum Mozgalomnak ezzel majd el kell számolnia a saját tagsága, támogatói előtt.

A tiltakozóhullám ellenére a Momentum Mozgalom tegnap továbbment a témában, sajtóérdeklődésre közölték, hogy bezáratnák és a társadalommal közösen indítanák újra a közmédiát.
Közben a Momentum Mozgalom nem árulja el, mely hirdetőcégektől bérli a felületeket a legújabb kampányára. Az Origó szerint a plakátok a Simicska Lajos tulajdonába tartozó Mahir hirdetőoszlopain is megjelentek.

A Momentum csak annyit közölt, hogy négy társaságról van szó, és a reklámfelületeken is olvasható volt a cégek neve. A Momentum Mozgalom kérdésre elmondta, hogy a kampány pénzügyi fedezete adományokból jött össze. Mint írták, körülbelül 11 millió forintot költöttek el a plakátkampányra, a pénzt pedig több mint ezer „közösségi támogató” adta össze nekik.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »