Egyre több tejterméket fogyasztunk, de még mindig nem eleget

Egyre több tejterméket fogyasztunk, de még mindig nem eleget

Szlovákiában évről évre emelkedik az elfogyasztott tej és tejtermékek mennyisége, de még mindig erősen alatta van az ajánlott mértéknek. Az Egészségügyi Világszervezet megállapítása szerint évente minden személynek 220 kilogramm tejterméket kellene elfogyasztania. Szlovákiában ez a mennyiség éves viszonylatban 173,6 kilogramm.

Ez ugyan még mindig kevés, de legalább biztató, hogy évről évre egyre inkább tudatosítjuk, hogy létfontosságú táplálékról van szó, ezért naponta kell tejet inni, tejterméket tenni az asztalunkra.

Tíz évvel ezelőtt még 20 kilogrammal kevesebb volt ez a mutató. Erről Margita Štefániková, a Tejfeldolgozók Országos Szövetségének elnöke számolt be a mai, A tej nemzetközi napja alkalmából.

Hírdetés

Egyre nagyobb kedveltségnek örvendenek az aludttejes termékek is, amelyek fogyasztása éves viszonylatban lakosonként 5 kilogrammal nőtt. Az emberek mind több teavajat is esznek.

Míg Szlovákiában a tej és a tejtermékek fogyasztásában emelkedés tapasztalható, addig a tejtermelés területén az ország önellátása egyre inkább veszélybe kerül. Ennek oka a szarvasmarhatenyésztés csökkenése, egyre kevesebb a tejet adó szarvasmarha, amelyek tartása a külföldi konkurenciaharc miatt már egyáltalán nem kifizetődő.

Külföldön ugyanis lényegesen magasabb állami támogatásban részesülnek a farmerek, ezért termékeiket is olcsóbban forgalmazhatják. Erre hivatkozva a hazai állattenyésztők, de a tejfeldolgozó üzemek is figyelmeztetik az állami szerveket, hogy az Európai Unió agrárpolitikai szabályozásainak előkészítésénél összpontosítsanak az állattenyésztés, a tejfeldolgozók és egyéb mezőgazdasági, élelmiszeripari termékeket előállítók megfelelő támogatására.

(BM/Felvidék.ma/webnoviny.sk)  


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »