Egyre több szlovákiai kérdőjelezi megy, hogy Robert Fico valóban merénylet áldozata lett

Egyre több szlovákiai kérdőjelezi megy, hogy Robert Fico valóban merénylet áldozata lett

Egyre több szlovákiai kérdőjelezi megy, hogy Robert Fico valóban merénylet áldozata lett Tilajcsík Dóra2024. 10. 17., cs – 16:59 Pozsony |

Minden hetedik szlovákiai lakos gondolja úgy, hogy a kormányfő elleni merénylet meg sem történt, derül ki a SCIO ügynökség felméréséből. Az eredmények arra is rámutattak, hogy minden negyedik polgár hisz a világjárvánnyal kapcsolatos összeesküvés-elméletekben.

Az elmúlt időszak uralkodó témái a koronavírus-járvány kezelését elemző kormánybiztos, Peter Kotlár (SNS) ténykedése, valamint a kormányfő, Robert Fico (Smer) elleni merénylet kivizsgálása voltak. A SCIO közvéleménykutató-ügynökség legfrissebb felmérése is ezt a két témát járta körül. Az eredmények egyértelműen jelzik, hogy az ország lakossága továbbra is rendkívül megosztott.

A többség elítéli Kotlárt

A felmérés első néhány kérdése a világjárványra koncentrált. Az ügynökség munkatársai többek között arra voltak kíváncsiak, mit gondolnak a polgárok Peter Kotlár azon kijelentéseiről, hogy a koronavírust mesterségesen hozták létre, hogy szándékosan terjesszék, a védőoltás pedig megváltoztatja az emberi DNS-t. A válaszadók közel fele úgy gondolja, hogy Kotlár véleménye nem tudományos tényeken alapul, így rendkívül veszélyes, sőt, elítélendő. Az emberek 23 százaléka azonban azt állítja, Kotlár feltárta és bebizonyította az igazságot. A megkérdezettek 24 százaléka szerint az igazság valahol a két állítás között van, a többieknek pedig nem volt véleménye a témáról.

Fico a felelős

Hírdetés

Az ügynökség munkatársai a világjárványt érintő kérdések mellett arra is kíváncsiak voltak, hogy a lakosok szerint ki a felelős a Robert Fico ellen elkövetett merényletért. A válaszadók harmada szerint a kormányfő saját felelőssége, hogy támadás áldozata lett. Szerintük a merényletet Fico gyűlöletkeltő retorikája és politikája idézte elő. A megkérdezettek legalább ekkora hányada úgy véli, a média, az ellenzék és a kormány ellen uszító civil szervezetek a felelősek.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a résztvevők 13 százaléka úgy gondolja, hogy a merénylet valójában meg sem történt, csak megrendezték.

Az eredmények a politikusok kijelentéseit tükrözik

A felmérés napjaink vitatott kérdéseire összpontosított, azonban még az ügynökség munkatársait is meglepte, hogy mennyire eltérően értelmezik a lakosok ugyanazt a történést.

A válaszok teljes egészében másolják azoknak a politikusnak a kijelentéseik, akiket a megkérdezettek később a politikai preferenciájukat kutató kérdésnél is megjelöltek 

– mutatott rá Martin Klus, a SCIO ügynökség alapítója és vezető elemzője.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »