Egyre több ország szigorít, feketelistán az oltatlanok

Egyre több ország szigorít, feketelistán az oltatlanok

Mind több ország­ban jelentenek be ilyen-olyan korlátozásokat, vannak helyek, ahol az oltatlanokra gyakorlatilag újra kijárási korlátozásokat vezet­nek be. Egyelőre még úgy tűnik, a karácsonyi vásárokat megtartják – ám csak a védettséggel (oltottak, a betegségen átesettek) rendelke­zőknek. Európai körkép a szigo­rításokról, legújabb járványügyi intézkedésekről.

Magyarország

November 19-én kezdődik a ka­rácsonyi vásár a Vörösmarty téren, amely december 31-ig tart nyitva. Tavaly a vásárt nem lehetett meg­tartani, idén pedig nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, ezért a rendezvényt kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet majd látogat­ni. Az intézkedés betartásához egy kerítést húznak fel körben a térre, amelynek három, zsúfoltabb na­pokon pedig négy bejárata lesz. Arra számítanak, hogy ez megfele­lő ütemben és mennyiségű ember bejutását fogja eredményezni, el­kerülve a torlódást. E belépőpon­tokon a védettségi igazolványon kívül egy-egy személyes azonosító okmányt is fel kell majd mutatni. Az idei évben előírták a vendég­látósoknak, hogy 1500 forintért (4,25 euró) kötelező lesz egytálételt kínálni, hogy minél többeknek elérhető legyen a vásári étkezési lehetőség is, aminek ünnepekkor más hangulata van. Különböző attrakciókat, programokat és látvá­nyosságokat is terveznek a vásárra, például december 6-án a finn Mi­kulás fogja várni a gyerekeket.

Ausztria

November 15-től karanténba kerül Ausztria oltatlan lakossá­ga – jelentette be vasárnapi sajtó-tájékoztatóján Alexander Schal-lenberg osztrák kancellár, miután tárgyalt az tartományok vezető­ivel és járványügyi szakértőkkel. A zárlatot egyelőre 10 napra ren­delték el. A frissen életbe lépett szigorú rendelkezések értelmében hétfőtől csak rendkívüli indokkal (munkavégzés, alapvető szükségle­tek kielégítése, mint pl. élelmiszer, gyógyszer vásárlása) hagyhatják el otthonukat azok, akik nem immu­nizáltak a koronavírus ellen – tu­dósít a GD Consulting blogja. A kijárási korlátozás megközelítőleg kétmillió osztrák állampolgárt érint, akik vagy egyáltalán nin­csenek beoltva, vagy nem tudják igazolni, hogy az elmúlt fél évben átestek volna koronavírus-betegségen. Bécsben megközelítőleg 400 ezer lakos tartozik ebbe a kör­be. Az oltottak továbbra is korlá­tozások nélkül utazhatnak Auszt­riában, használhatják a sípályákat, szállodákat, éttermeket stb., csak a helyi járványügyi szabályokat kell betartani, ami elsősorban a kötele­ző maszkviselés a zárt tereken. Bővebb információ az austria.sk/info oldalon. 

Németország

Hírdetés

Bajorországban is kitiltották az oltatlanokat a vendéglőkből és a szállodákból. Szászország és Berlin után keddtől a legnagyobb német tartományban, Bajorországban is kitiltották az oltással nem rendel­kezőket a közösségi élet legtöbb területéről az új típusú koronaví­rus egyre gyorsabb terjedése miatt. A helyben használt 2G-szabály (geimpft, genesen – oltott, gyó-gyult) a szabály előírja, hogy csak a védőoltással rendelkezők és a fer­tőzésen igazoltan átesettek tartóz­kodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok friss negatív vírusteszt birtokában sem. Ez az előírás érvé­nyes keddtől a vendéglátásban és az idegenforgalomban. A szabály a gyakorlatban azt jelenti, hogy kitilt­ják az oltatlanokat a vendéglőkből és a szállodákból.

Hollandia

A részleges korlátozások három hétig tartanak, és november 13-án léptek életbe, jelentette be a hol­land ügyvivő kormány. A döntés értelmében a nagy bevásárlóköz­pontoknak és a vendéglátó-he­lyiségeknek 20 órakor, a nem alapvető fontosságú cikkeket áru­ló üzleteknek és szolgáltatóknak pedig 18 órakor kell bezárniuk. A sportmérkőzésekre nem mehet ki a közönség, de a mozik és a szín­házak továbbra is fogadhatják a lá­togatókat. A kormány emellett azt az intézkedést is tervezi, amely csak a beoltottaknak vagy a betegségből igazoltan felgyógyultaknak enge­délyezi a vendéglátó-helyiségek, a sportcentrumok és a kulturális programok látogatását.

Olaszország

A vonaton és taxin utazás szabá­lyait is szigorították az azonosított Covid-19-betegek számának ugrás­szerű növekedése miatt. A római kormány további korlátozásokat tervez a karácsonyi ünnepek idő­szakára az egészségügyi miniszter hétfői közlése szerint. A közlekedési tárca hétfőn közzétett új szabályza­ta szerint az autóbuszok első ajtaján az utasok csakis akkor szállhatnak fel, ha a vezetőt plexifallal el tudják szigetelni. Sofőröknek és utasoknak továbbra is kötelező a maszk vise­lése az összes közlekedési eszközön. A buszokat, villamosokat és met­rószerelvényeket naponta egyszer fertőtleníteni kell. A nagyobb pá­lyaudvarokon, például Rómában, Firenzében vagy Milánóban, a vonatokra történő felszállás előtt kell ellenőrizni az utasok védettségi igazolását. Más esetben a vonaton a kalauz a jeggyel együtt kéri ugyan­ezt. Roberto Speranza egészségügyi miniszter szerint az újabb tetőzést a karácsonyi időszakra várják. Ha szükség lesz rá, a kormány kész az ünnepekre vonatkozó óvintézke­déseket bevezetni a vásárlóutcákba belépők számának korlátozásától kezdve egészen az ünnepi asztalnál helyet foglalók számának meghatá­rozásáig, ahogyan tavaly is történt.

Szabó Laci, MTI


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »