Egyre több  ország nyit a turisták előtt

Egyre több  ország nyit a turisták előtt

Idén nyártól az uniós országok ismét megnyitották a határaikat, így az EU-n belül már június óta szinte korlátlanul utazhatunk, az őszi hónapokban pedig a távolabbi, ilyenkor fontos egzotikus célállomások is a nyitás mellett döntöttek. Amerikába november 8-tól utazhatunk, de számos más ország van, ahova teszt és karantén nélkül mehetünk. Thaiföld majdnem feketelistára tette Szlovákiát.

Európai Unió
Az EU-n belül az oltott turisták szinte korlátozás nélkül utazhatnak, az utóbbi hetek eseményei miatt azonban várható, hogy néhány országba már nem lesz elegendő a teszt, elvárhatják a teljes védettséget. Így ha télen utaznánk, foglalás előtt érdemes megnézni az adott ország járványügyi intézkedéseit, ugyanezt indulás előtt is meg kell tenni. Ami összességében elmondható, hogy az utazás szabadságát minden ország megadja, ha oltott turista érkezik, aki (még) nem kapta meg a vakcinát, az több országban nehézségekbe ütközhet – például nem szállhat meg hotelben, nem vehet igénybe számos szolgáltatást stb.

Hírdetés

Amerika
A kontinensen már több ország is nyitott, és olyan is van, amely gyakorlatilag sosem zárt be. Kanada szeptembertől várja a turistákat, Kuba is hamarosan nyitna, és Mexikó is nyitva áll – éppen ez utóbbi volt az, amely sosem tiltotta meg a beutazást, így a népszerű Cancún tengerparti üdülőhely folyamatosan tele van turistákkal, aminek oka, hogy a helyi – sokszor ötcsillagos – hotelekben már ezer euró körüli összegért tudunk all inclusive nyaralást foglalni, pozsonyi, bécsi, budapesti indulással, az ár végleges, mindent tartalmaz. Hasonló a helyzet a Dominikai Köztársaságban, oda is utazhatunk, szintén ezer euró körüli összegbe kerül egy egyhetes all inclusive nyaralás.

Thaiföld
Az egyik legnépszerűbb téli célállomás is nyit a turisták előtt. Jelenleg két program közül lehet választani, az egyik a Sand Box program, ez azt jelenti, hogy a célállomáson kell tölteni legalább hét napot, majd ha a második PCR-teszt is negatív, akkor már szabadon lehet utazni az országon belül. Több régió is része a programnak, köztük a főváros, Bangkok vagy a népszerű tengerparti nyaralóhelyek – Phuket, Pattaya, Koh Samui stb. November elsejétől azonban már szabadon be lehet utazni az országba, korábban úgy volt, hogy csak 46 országból – ezen a listán sajnos Szlovákia nem szerepelt (vélhetően a magas fertőzésszámok és az alacsony átoltottság miatt), Magyarország, Ausztria és Csehország igen. Ám később a thai kormányzat változtatott a listán, és 63-ra bővített azt, ezen pedig már szerepel Szlovákia is. Érdekesség, hogy a szabályok szerint nem azt nézik, hogy milyen az állampolgársága a beutazónak, hanem hogy az indulást megelőző 21 napban olyan országban tartózkodott-e, amely szerepel a listán. Hogy ezt hogyan fogják ellenőrizni, egyelőre nem tudni. Aki e második lehetőséget választja, annak az érkezést követően egy PCR-tesztet kell elvégeztetnie, a szállodában kell megvárni az eredményt, és ha negatív, akkor teljes a szabadság az országon belüli utazásra.

Egzotikus célállomások
A délkelet-ázsiai régió többi országa is készül a nyitásra, azonban egyelőre nem világosak a szabályok. Ugyanakkor a népszerű egzotikus célállomások között számos ország van, amely már most is nyitva áll az oltott turisták előtt, ilyen például Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, a Maldív-szigetek, a Seychelles-szigetek, Zanzibár, Vietnám (részben), Egyiptom, Törökország, a Karib-térség szigetei, Mauritius, Srí Lanka stb. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »