Egyre több orosz száll repülőre a külföldi vakcinák miatt. A Pfizerhez repülőjegy és hotel is jár

Egyre több orosz száll repülőre a külföldi vakcinák miatt. A Pfizerhez repülőjegy és hotel is jár

Nyitókép: AP

Az orosz utazási irodák külföldi utazásokat kínálnak azoknak az orosz polgároknak, akik külföldi vakcinákkal szeretnék magukat beoltatni. Sokakat ugyanis frusztrál, hogy az orosz vakcinákat külföldön nem ismerik el.

Moszkva egyetlen külföldi vakcina használatát sem engedélyezte Oroszországban, ahol csak négy orosz vakcinával, köztük a Szputnyik V-tel lehet oltakozni. Az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet azonban egyik orosz oltóanyagot sem hagyta jóvá.

A WHO szeptember 15-én megszakította a Szputnyik V vakcina jóváhagyási folyamatát a gyár újbóli vizsgálatáig, amely az előző ellenőrzés során nem felelt meg a követelményeknek.

Megnőtt a kereslet

A bejelntés óta Oroszországban megnőtt a kereslet azon utazások iránt, amelyek az érdeklődőknek lehetővé teszik a WHO által jóváhagyott vakcinákkal történő oltást – jelentette ki Maja Lomidze az orosz utazási irodák egyesületének igazgatónője.

Az utazások többségének úti célja Szerbia, a kiruccanás költsége pedig 600 és 850 euró között mozog. Az egyik utazási iroda Németországba is kínál oltakozási kirándulást, melynek keretén belül az érdeklődő négy különböző vakcina közül választhat, beleértve a Pfizert is. Amennyiben az ügyfél kétszer szeretné magát beoltatni, két utazást kell megvásárolnia.

Hírdetés

Repülőút és szállás

Anna Filatov, a Russian Express utazási ügynökség igazgatónőjének tájékoztatása szerint az ügyfelek általában a Pfizer-vakcinát választják. A kirándulás ára magába foglalja a retúr repülőjegyet az Aeroflot légitársasággal, két vagy három éjszakát egy belgrádi hotelben reggelivel, valamint az utat a klinikára. Maga a vakcina ingyenes, az utazási iroda pedig elintézi az ügyfél regisztrációját az oltásra.

  „Két héttel ezelőtt kezdtük el kínálni ezeket az utakat, akkor nagyjából húsz kérvény érkezett“

– mondta Filatov, majd hozzátette, hogy a kereslet azután ugrott meg, miután az orosz médiában is megjelent a hír az oltási utazásokról. Csak a tegnapi nap folyamán 17-en foglaltak utazást oltási szándékkal.

Ivetta Verdijan egy másik utazási iroda alkalmazottja szerint elsősorban azok az orosz polgárok érdeklődnek ezek iránt az utazások iránt, akik a vállalkozásuk miatt sokat utaznak külföldre, vagy ott tanulnak a gyerekeik.

  „Bízunk a Szputnyikban, csak az a gond, hogy külföldön nem ismerik el. Az utazási szabályok szerint nemzetközi oltási tanúsítvány szükséges ahhoz, hogy utazni tudjak a munkám miatt“

– mondta a moszkvai Marija a Reutersnak, aki az oltás miatt utazott külföldre.

ČTK/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »