Egyre több migráns indul ismét Magyarország felé – 10 nap alatt épülhet fel a kerítés a jelenlegi román határon

Görögországból, Törökországból és Szerbiából is egyre több migráns indul Magyarország felé, hogy elérje végcélját, Németországot. Az M1 tudósítója azt látta, hogy a "szerb-horvát" határon ragadt bevándorlókért sorban fordulnak a taxik. A lehetséges új útvonal a jelenlegi szerb-román-magyar hármas határ felé vezethet, ott ugyanis még nincs kerítés. Ha tömegesen jelennének meg a határsértők, akár 10 nap alatt felépülhet a határzár.

Becslések szerint két-háromezer migráns rekedt Szerbiában, őket a sátortáborokban szállásolják el. Nagy a tanácstalanság a migránsok körében, azt remélik, hogy a jövő heti EU-csúcs után megnyílnak a határok.

Az M1 tudósítója szerint a migránsok csapdahelyzetben érzik magukat, ezért kiutat keresnek: egyre többen döntenek úgy, hogy Magyarország felé próbálkoznak.

Közben napról napra kritikusabb a helyzet a görög-macedón határon is, ahol csaknem 15 ezer bevándorló torlódott fel.

A migránsok és az embercsempészek feltehetően Bulgárián át Románia felől közelíthetnek Magyarország felé, hogy innen menjenek nyugatra. Közben pénteken ismét megugrott az elfogott határsértők száma: két csendes nap után 112 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szintén az M1-en azt mondta: még nem tudni, szükség lesz-e kerítésre a magyar-román határon, de ha igen, akkor 10 nap alatt felépülhet. Hozzátette: Magyarország saját válságkezelési javaslattal készül a jövő heti uniós csúcsra.

Tuzson Bence hozzátette: a magyar állam 80 milliárd forintot költött az elmúlt évben a migránsválság kezelésére. Megjegyezte: ehhez képest kevés pénzügyi segítséget, mindössze 3 milliárd forintot kapott az ország az Európai Uniótól.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a migránshelyzet kezelése folyamatos kiadásokat jelent. Az elkövetkező időszakra 7 milliárd forintot különített el a kormány védekezési célra.

Az M1 tudósítója Nagylakról arról számolt be, a helyiek tartanak attól, hogy ismét Magyarország felé indulnak a migránsok, ezért támogatják a kerítés megépítését a jelenlegi román határon.

(Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »