Egyre több magyar értelmiségit vegzálnak az ukrán határőrök

Egyre több magyar értelmiségit vegzálnak az ukrán határőrök

Egyre szélesedik azon kárpátaljai magyarok köre, akiket az ukrán hatóságok vegzálnak átkeléskor. Mint arról beszámoltunk, egy ideje az ukrán hatóságok magyar tisztségviselőket és értelmiségieket zaklatnak a határon. Legutóbb, pénteken délután K. Debreceni Mihály, az MTVA kárpátaljai tudósítója jelezte, hogy ő is felkerült a feketelistára.
„Üdv a klubban… Ma az ukrán–magyar határon való átlépésemkor kiderült, hogy ismét fenn vagyok azon a bizonyos ukrán feketelistán, amin múlt éve hat hónapig voltam. De most már a kárpátaljai értelmiség java is klubtag. A szervek jelezték, hogy egy éven át minden átlépésem alkalmával (ki-be) vegzaturában lesz részem. Ez a szabad újságírás jutalmazása az EU-val társult Ukrajnában… a legkönyebb az újságíróba törölni a lábatokat…. Elvtársak, vagy nem is tudom hogy szólítsalak benneteket, a listázás náci tempó! XXI. század. Észak-Korea helyett Ukrajna…” – írta az újságíró közösségi oldalán.

Az ukrán állampolgárságú K. Debreceni Mihály a Krónikának szombaton elmondta, éppen Magyarországra készült utazni, amikor az ukránok elvették az útlevelét.

Ekkor gyanút fogott, tavaly ugyanis egy fél évre már felkerült a listára, és rákérdezett, hogy most is ez történt-e. Közölték: igen. „Aztán odaadták egy másik határőrnek aki szaladgált vele, és megkérdezte, hogy kihallgatott-e már az SZBU, azaz a titkosszolgálat? Mondom nem, de meg ne próbálja, mert újságíró vagyok és megírom. Aztán jött még egy kérdéssel: szétszedte -e már az SZBU az autómat? Mondtam, hogy nem. Ekkor jöttem rá, hogy szerencse, hogy vonattal jövök, mert ha kocsival mennék, akkor a szolgálatok darabokra szednének, mint más értelmiségieket. Aztán körülbelül visszaadták félóra múlva az útlevelet, és jelezte a határőr kislány együttérezve, hogy egy év. Minden átkelésem egy évig vegzálás lesz” – fejtette ki K. Debreceni.

Hírdetés

A kárpátaljai újságíró ugyanakkor jelezte: ennél sokkal súlyosabb, akár életveszélyes helyzetbe is kerülhet.

– ecsetelte az ukrajnai állapotokat K. Debreceni Mihály.

A szélsőségesen nacionalista ukrán Mirotvorec (Béketeremtő) nevű szervezet olyan emberek adatait viszi fel az adatbázisába, akik szerinte Ukrajna ellenségei, és veszélyeztetik az ország biztonságát.

Több esetben a feltüntetett személyek neve mellett szerepel a „hazaáruló” minősítés. A szervezet a Csisztiliscse (Tisztítótűz) nevű adatbázisában rögzítette az első öt kárpátaljai személy adatait, akik szerinte a második (magyar) állampolgárság megszerzésével törvénysértést követtek el. Mindnyájan kárpátaljai önkormányzati vezetők vagy képviselők, közülük háromról fényképet is közzétettek. A szélsőséges szervezet felvette nyilvános adatbázisába Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert is, arra hivatkozva, hogy a magyar diplomácia vezetője nyilatkozatában felrótta Petro Porosenko ukrán elnöknek „az ukrajnai magyarok elnyomását”.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője még szeptember végén beadványban kért magyarázatot Petro Cihikaltól, az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) vezetőjétől a Magyarországra tartó kárpátaljai magyar értelmiségiek határátkelőhelyeken történő előállítása és motozása kapcsán. A képviselő beadványában rámutatott, hogy a magyar nemzetiségű értelmiségieket órákra feltartóztatják a határon, járműveiket, személyes holmijukat, okmányaikat minden indoklás nélkül tüzetesen átvizsgálják, miközben az eljárás okát nem közlik, és a történtekről semmilyen hivatalos feljegyzést nem készítenek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »