Egyre több képviselő ellenzi az amerikai védelmi megállapodást

Egyre több képviselő ellenzi az amerikai védelmi megállapodást

Az Amerikai Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodás ratifikálását jelenleg Sme rodina mintegy öt-hat parlamenti képviselője nem szándékozik támogatni, jelentette ki a szlovák közszolgálati rádió Szombati párbeszédek című vitaműsorában Igor Kašper parlamenti képviselő, a Sme rodina elnökségi tagja.

Hozzáfűzte, pártja a jövő héten még tanácskozni fog a kérdésről. Erik Tomáš, a Hlas alelnöke és parlamenti képviselője a rádióműsor során kifejtette, hogy képviselőik a megállapodás ellen fognak szavazni.

Hozzátette azt is, pártja támogatni fogja a kérdésről kezdeményezett referendumot.

Megerősítette azt is, hogy maga is részt vett a pozsonyi elnöki palota előtti tiltakozó gyűlésen, amelyet az ellenzéki Smer párt szervezett a védelmi megállapodás és az emelkedő árak ellen, illetve és az előrehozott választások megtartásáért.

Hírdetés

Kašper a vitaműsorban rámutatott, hogy a múlt heti parlamenti frakcióülésükre Ivan Korčok külügyminisztert és Jaroslav Naď honvédelmi minisztert is meghívták. Mint mondta, négy dolog érdekli őket, először is, hogy

„Több kérdésre már választ kaptunk, de természetesen még ellenőrizzük ezeket” – mondta hozzátéve: köztudott, hogy képviselőcsoportjuk öt-hat képviselőjének a megállapodással ebben a formában gondja van.

Tomáš leszögezte, azért utasítják el a védelmi megállapodást, mert szerintük amatőr módon lett kitárgyalva, kiegyensúlyozatlan és kedvezőtlen Szlovákia számára, mivel veszélyeztetheti a szuverenitását, és nincs összhangban a szlovák alkotmánnyal sem. Értehetetlennek és alibistának tartja, hogy Zuzana Čaputová államfő a szerződéssel kapcsolatos felszólításuk ellenére sem fordult az Alkotmánybírósághoz, hanem értelmezési záradékot dolgoztatott ki. „Ha a megállapodás ennyire egyértelmű lenne, akkor minek lenne szükség az értelmezési záradékra? Vagyis ezzel a záradékkal az államfő csak megerősítette az aggályainkat” – mondta.

Kašper cáfolta, hogy a megállapodás veszélyeztetné Szlovákia szuverenitását, de azt is hozzátette, hogy nem érti az értelmezési záradék okát, mivel az nem kötelező erejű.​


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »