Egyre több helyen akadozik az ellenzéki együttműködés

Egyre több helyen bomlik fel a teljes ellenzéki együttműködés az önkormányzati választás óta. Pesterzsébeten a Momentumnak lett elege az MSZP és a DK hatalomgyakorlási stílusából. Kispesten az LMP borított, és ott a fehérporos videó főszereplője: Lackner Csaba helyzete is bonyolítja az ügyet. Elképzelhető, hogy a néhány héttel ezelőtti egység ellenére, végül két külön frakcióba ülnek a baloldali pártok. Talán a legnagyobb meglepetés Újpesten született, ahol az MSZP-s Trippon Norbert kilépett a pártból és beült Gyurcsány Ferencékhez a DK-ba – közölte az M1 Híradója.

Lezártnak tekinti a Momentum az ellenzéki együttműködést Pesterzsébeten – ezt a párt kerületi képviselői alig másfél héttel az önkormányzati választás után közölték. Úgy fogalmaztak, hogy tapasztalatuk szerint a partneri viszony megbomlott és az MSZP, valamint a DK hatalomgyakorlási stílusát a Momentum Mozgalom nem tudja magáévá tenni.

A DK országgyűlési képviselője erre úgy reagált, hogy minden olyan tényező, amely zavarja az együttműködést, az szerinte előbb utóbb kisimul.

A szocialista Szanyi Tibor szerint sem a pesterzsébeti lesz az egyetlen olyan eset, amikor fellazul az ellenzéki összefogás – erről még kedden beszélt az M1-nek.

Kispesten az LMP nem közösködne már minden szövetségesével.

Hírdetés

A párt képviselője ugyanis külön frakciót alakítana a Párbeszéddel és a Momentummal, kihagyva az MSZP-t és a DK-t. Ferenczi István azt írta közösségi oldalán, „azt gondoljuk, hogy a jól érzékelhetően belső feszültségekkel és tisztázandó ügyekkel birkózó régi baloldali-liberális blokkal kapcsolatban feladatunk van.” Mindezek alapján jó eséllyel a XIX. kerületben is hasad az összefogás.

Kispesten tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a fehérporos videó főszereplőjét, Lackner Csabát kizárta soraiból az MSZP. Igaz, ezt csak az önkormányzati választás után tették meg, a kampányban azt mondták, fel sem ismerik őt a videón. Kizárása ellenére Lackner Csaba nem mondott le mandátumáról.

Többen viszont önszántukból hagyták ott a szocialistákat a választások után. Szegeden Botka László távozott a pártból, Újpesten pedig az alpolgármester, Trippon Norbert átigazolt az MSZP-ből Gyurcsány Ferenc pártjába. Azt mondta, a Demokratikus Koalíció az a szervezet, amelynek ideológiájával, értékrendjével és karakterével a leginkább képes azonosulni.

Ez az eset is azt erősíti, amiről elemzők már régóta beszélnek, vagyis, hogy Gyurcsány Ferenc lassan beolvasztja a DK-ba a szocialista pártot.

Hasonlóról nyilatkozott csütörtökön Medgyessy Péter volt MSZP-s miniszterelnök, aki a Mandinernek úgy fogalmazott, „még egy ilyet nem tudott kitermelni a baloldal, mint Gyurcsány Ferenc”.

Medgyessy Péter interjúját a PestiSrácok idézte. Az egykori kormányfő úgy fogalmazott, „a baloldal azért sem tudja sem lenyelni, sem kiköpni Gyurcsány Ferencet, mert ő olyan karakteres politikus, akire figyelnek az emberek.” Hosszú távon ugyanakkor úgy vélte, a DK elnöke rontja a mindenkori baloldal győzelmi esélyeit.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »