Egyre több dolgozó mondja: „elég” – rengeteg ember nem bír már a sok készülékkel, amiket használnia kell

Egyre több dolgozó mondja: „elég” – rengeteg ember nem bír már a sok készülékkel, amiket használnia kell

Nyitókép: SITA

Az irodában dolgozók elismerik, hogy manapság már elvesznének a digitális eszközeik nélkül, de annyi különféle készüléket kell használniuk, hogy ez a káosz a mindennapok és produktivitás rovására mehet.

A Honor felmérést készített európai irodai dolgozók körében arról, milyen mentális teherrel jár nap mint nap az, hogy egyre több eszközt kell használni. A mintegy nyolcezer érintett körében végzett felmérés szerint egy átlagos irodai dolgozó három eszközzel operál egy adott munkanapon: laptopokat, a táblagépeket, fejhallgatókat és néha több mobiltelefont is használnak.

Hírdetés

Bár minden harmadik munkavállaló elismeri, hogy ezek az eszközök döntő szerepet játszanak az életük jobbá tételében, a technológia puszta mennyisége stresszt és szorongást okoz. Negyedük (25%) úgy érzi, hogy túlterheli őket az eszközeiken érkező értesítések száma. Kétharmaduk (65%) nehezen tudja számon tartani különféle eszközeit.

A problémát tovább súlyosbítja az ingázás: a válaszadók 12 százalékát zavarja, hogy oda-vissza cipelnie kell készülékeit. A felmérés szerint egy átlagos dolgozó 4 kg súlyú táskát szállít oda-vissza – ez olyan, mintha egy meleg levegős sütőt vagy egy nagy zsák krumplit kellene cipelni.

A felmérés szerint minden második ember (52%) fizetne akár felárat egy olyan készülékért, amely több eszközt helyettesít. A technológiától való teljes megszabadulás azonban nem jelent megoldást, minden negyedik válaszadó nyilatkozott úgy, hogy úgy érzi, elveszne a mindennapokban eszközeik nélkül, és majdnem 15 százalékuk bevallotta, hogy az élete jelentős mértékben a technológia körül forog.

HVG


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »