Egyre több cseh állampolgár gondolja úgy, hogy túl sok külföldi él Csehországban

Egyre több cseh állampolgár gondolja úgy, hogy túl sok külföldi él Csehországban

Egyre több cseh állampolgár gondolja úgy, hogy túl sok külföldi él Csehországban – derült ki abból a márciusi országos felmérésből, amelynek eredményét kedden hozták nyilvánosságra Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint idén a megkérdezettek 40 százaléka válaszolta azt, hogy már túl magas a Csehországban élő külföldi állampolgárok száma. Tavaly ez az arány 35 százalék volt. Ugyanakkor a megkérdezettek fele úgy véli, hogy a Csehországban élő külföldi állampolgárok száma nem jelent gondot, s megfelel az ország helyzetének és szükségleteinek.

Az emberek 75 százaléka szerint a külföldi állampolgárok hosszú távú csehországi tartózkodását az államnak kell kézben tartania és szabályoznia, öt százalék szerint semmiféle szabályokra ezen a téren nincs szükség, míg 16 százaléknak az a nézete, hogy külföldieket hosszabb időre egyáltalán nem lenne szabad befogadni az országba. A CVVM szerint ezen vélemények aránya már hosszabb ideje nemigen változik.

Hírdetés

Arra a kérdésre, hogy milyen okokból kellene beengedni hosszabb időre az idegeneket, az emberek 82 százaléka az egyetemi tanulmányokat és a szakmai gyakorlatokat jelölte meg, a családegyesítést 61 százalék említette, akárcsak a külföldiek munkavégzés miatti Csehországba költözését. Tavaly munka miatt csak 55 százalék adott volna hosszútávú tartózkodási engedélyt a külföldieknek.

A bevándorlást a felmérés szerint a megkérdezettek az ország harmadik legégetőbb problémájának tartják. A korrupciót az emberek 60 százaléka, a gazdásági bűnözést 56 százaléka, míg a bevándorlást 48 százalék minősítette Csehország legnagyobb problémájának. A negyedik helyen (46 százalék) az egészségügy gondjai, míg az ötödiken (41 százalék) a lakosság biztonsága végzett.

A hivatalos cseh kimutatások szerint 2018 végén mintegy 660 ezer külföldi állampolgár élt hosszú távú tartózkodási engedéllyel Csehországban. A több mint egymillió lakosú Prágában a külföldiek aránya már meghaladja a 20 százalékot.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »