Egyre távolabb van az együttműködés – Hiesz is kiugrott az MSZP-ből, de a Liberálisok is szakítanának

Egyre távolabb van az együttműködés – Hiesz is kiugrott az MSZP-ből, de a Liberálisok is szakítanának

Az MSZP vezető személyiségei közül többen nem akarták, hogy Hiesz György gyöngyösi polgármester a párt országgyűlési képviselő-jelöltje legyen. Erről az érintett beszélt az MTI-nek kedden, azután, hogy bejelentette: nem indul a választáson, és kilép az MSZP-ből. De a káosz csak fokozódik: sajtóhírek szerint ugyanis a szocialisták nem akarnak befutó listás helyet adni a Liberálisok elnökének sem. Tehát az eddig biztosnak hitt MSZP-Párbeszéd-Liberálisok szövetség is borulhat.  A Liberálisok szerint, ha ez így van, akkor semmi keresnivalójuk egymás mellett és ha az MSZP nem tisztázza a helyzetet, kilépnek a szövetségből – hangzott el az M1 Híradójából.

Hiesz György, arra a kérdésre, hogy Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke indul-e helyette Gyöngyösön, azt mondta, szóba került az ő neve is. A 2014-es önkormányzati választáson az MSZP, a DK és az Együtt színeiben nyerő polgármester elmondta, úgy gondolja, tisztességgel képviselte volna pártját a tavaszi országgyűlési választáson, nem is rossz eredménnyel.

Közölte, amíg el nem indul a kampány, bármikor vissza lehet léptetni a jelöltet koalíciós, vagy egyéb érdekek miatt.  Ezt az ember tudomásul veszi – jegyezte meg.

A gyöngyösi polgármester ugyanakkor közvélemény-kutatásokra hivatkozva azt mondta, “minden mérés nagyon jókat mért” neki, szerinte a párt eredményének többszörösét tudta volna elérni.

Hozzátette: az ésszerű döntést, ha koalíciós megállapodás keretében sikeresebb, eredményesebb jelöltet indítanak, el tudja fogadni.

Hiesz György – aki két cikluson át országgyűlési képviselő is volt – nagyon fájónak nevezte a történteket, de azt mondta, ettől még baloldali, szociáldemokrata marad.

“Én voltam talán Botka Laci utolsó jelöltje”, most már nincs több Botka-jelölt a színen – közölte a polgármester, aki 2002 és 2010 között is vezette a Heves megyei várost.

Kaotikus információk

A Magyar Nemzet online kiadása kedden arról írt, lehet, hogy Fodor Gábor indulhat az MSZP és a Párbeszéd logója alatt április 8-án a gyöngyösi választókörzetben, ha vállalja.

A lap szerint a szocialisták elnöksége azt javasolja majd a kérdésben döntésre jogosult választmánynak: ne szerepeljen Fodor Gábor a pártlistán, de az ő, illetve Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivőjének egyéni jelöltségét akár támogathatják is.

Az ATV úgy tudja, a Liberálisok elnöke még az országos lista első 20 helyére sem fér majd fel, a szocialisták elnöksége ugyanis 12-1 arányban leszavazta a politikust. Az atv.hu több MSZP-s forrásból úgy értesült, hogy az egyetlen támogató szavazat Molnár Gyula pártelnöktől érkezett.

Bősz Anett szerint a szocialisták hivatalosan még nem jelezték nekik, hogy ilyen döntés született volna. De ha valóban így történt, akkor hiába egyeztek meg korábban az együttműködésről, kilépnek a szövetségből. A politikus szerint pártja nem fogja engedni, hogy kihasználják, ezért, ha az MSZP nem tisztázza a helyzetet, akkor a liberálisok a szocialisták szombati kongresszusára sem mennek el.

Hírdetés

A szocialisták hivatalosan az MSZP szombati kongresszusán döntenek a Párbeszéddel kötendő választási megállapodásról, itt szavazzák meg Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét és itt véglegesítik a párt országos listáját is.

Kunhalmi: kizárt, hogy Gyöngyösön Fodor Gábort rakják be az MSZP-s helyére

„Nem tudom, mi történt a gyöngyösi jelöltünkkel, a hírekben csak annyit hallottam, hogy a könnyeivel küszködött, de nem tudom, miért lép ki a pártból”- mondta Kunhalmi Ágnes az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Fodor Gábor helyéről még nem döntöttek, de Kunhalmi kizártnak tartja, hogy Gyöngyösön Hiesz György helyére őt raknák be, és emiatt vonulna vissza Hiesz György.

Arról is beszélt az MSZP budapesti elnöke, hogy Lévai Katalin az ő körzetében indul. Szerinte ez politikai bűn, és kiírja magát a politikai életből az, aki tovább szalámizza a baloldali szavazatokat.

Nem csak a Liberálisok szorulhatnak ki

Az atv.hu arról is ír, hogy bár Molnár Gyula javaslata szerint a Párbeszéd is csak hármat kapna a közös lista első 20 helyéből, belső források szerint viszont elképzelhető, hogy az MSZP vezető testületei még ebbe sem mennek bele. Karácsony Gergelynek ugyanis Botka Lászlóhoz hasonlóan eddig nem sikerült meggyőznie a pártokat az összefogásról.

Az LMP például határozottan kizárta a vele való együttműködést, sőt, Szél Bernadett, a párt miniszterelnök-jelöltje egyenesen úgy fogalmazott, hogy éppen Karácsony Gergely személye miatt nincs visszaút az LMP és a szocialisták között. Karácsony Gergely ugyanis az LMP-ből való kilépése miatt ma is dezertőrnek, afféle köpönyegforgató árulónak számít a pártban.

Az Együtt elnöke hétfőn az ATV műsorában beszélt arról, hogy szerinte már az egyéni körzetek egyeztetésével is elkéstek, de közös listán amúgy sem indulna a Karácsony Gergely vezette pártszövetséggel.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője pedig a Kossuth Rádió műsorában nem csak az összefogást nem szorgalmazta Karácsony Gergellyel és az MSZP -vel, de még abban sem volt biztos, hogy a Párbeszéd politikusa az MSZP szombati kongresszusa után is miniszterelnök-jelölt marad.

Forrás: forrás: M1 Híradó  / MTI / ATV / Polgárportál

Fodor Gábor Gyöngyösön született, és egyéniben is ott indult korábban; 1994-ben az SZDSZ színeiben győzni tudott, 1998-ban már nem, azóta pedig nem mérette meg magát – írta a lap.

A gyöngyösi választókörzetben a Fidesz Horváth Lászlót, a térség mostani országgyűlési képviselőjét, a Jobbik pedig a szintén gyöngyösi születésű Vona Gábor pártelnököt indítja.

 

The post Egyre távolabb van az együttműködés – Hiesz is kiugrott az MSZP-ből, de a Liberálisok is szakítanának appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »