Egyre súlyosabb az európai tengerek helyzete

Az emberi tevékenység és a klímaváltozás egyre jobban terheli az európai tengereket, összeadódó hatásaik komoly fenyegetést jelentenek a tengeri ökoszisztémákra, azok ellenállóképességére – derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) friss jelentéséből.

Az európai tengerek állapotával foglalkozó jelentés (State of Europe’s Seas) azt vizsgálja, hogy az Európai Unió teljesíti-e a tengeri környezet minőségének javítására irányuló célkitűzéseit.

A dokumentum szerint néhány pozitív változástól eltekintve az európai tengerek használatának módja továbbra is fenntarthatatlan, és ez nem csupán a tengeri ökoszisztémát, hanem az európaiak jólétét is veszélyezteti.

Hírdetés

A klímaváltozás is gyengítheti az ökológiai rugalmasságot

Az EU élőhelyvédelmi irányelve alapján 2007 és 2012 között végzett értékelésben a tengeri élőhelyek mindössze 9 százalékának és a tengeri fajok 7 százalékának természetvédelmi helyzetét ítélték „kedvezőnek”, míg az élőhelyek 66 százaléka és a fajok 27 százaléka „kedvezőtlen” minősítést kapott.

A jelentés szerint az európai tengerekre „nehezedő nyomások” közé tartozik a tengerfenék sérülése, ami elsősorban a fenékhálós halászat számlájára írható, a nem őshonos fajok betelepítése, a mezőgazdaságban használt műtrágyákból származó tápanyagok vízbe kerülése, a veszélyes anyagokkal való szennyezés és a tengeri szemét.

A dokumentum kiemeli továbbá, hogy a klímaváltozás okozta hőmérséklet-emelkedés és az óceánok savasodása is tovább gyengítheti az európai tengerek ökológiai rugalmasságát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »