Egyre olcsóbbak az ingatlanok Szlovákiában

Egyre olcsóbbak az ingatlanok Szlovákiában Kulcsár Péter2024. 05. 18., szo – 08:34

Az áresés egyelőre csupán alacsony mértékű.

Az előző év azonos időszakához képest visszaesést mutatnak az ingatlanárak. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) adatai szerint egy 50 négyzetméteres lakás vásárlása során összességében 500 euróval kevesebbet kell fizetni idén.

Az év eleje óta főként a nagyobb, négy- és ötszobás lakások lettek olcsóbbak, de a családi házak esetében is tapasztaltak némi áresést.

Az ingatlanpiacon már érzékeltünk változást, megnövekedett a potenciális vásárlók érdeklődése, nemcsak a lakások, hanem a családi házak iránt is

– mondta az Ingatlanügynökségek Szövetségének tagja, Ján Palenčár.

Hírdetés

A piac viszont nem kedvez azoknak, akik egy- vagy kétszobás lakást keresnek, ezen ingatlanok ára ugyanis csak Besztercebánya és Kassa megyében csökkent.

Két régióban emelkedtek az árak, Nyitra megyében például 3,4%-kal, és hosszú idő után Pozsony megyében szintén drágulás történt e téren

– közölte az NBS elemzője, Roman Vrbovský.

Tény, hogy a korábbi évekhez képest még mindig drágák a lakások, miután pedig az emberek nehezebben jutnak hitelhez, ezért elhalasztják az ingatlanvásárlást, vagy egyszerűen csak nem engedhetnek meg maguknak egy ekkora beruházást.

Minden megváltozhat azonban, ha a kamatlábakat módosítják. Az Európai Központi Bank júniusban csökkentést jelentett be, így az euróövezetben ismét olcsóbbá válhatnak a jelzáloghitelek, de kérdéses, hogy ez nálunk megtörténik-e.

(joj)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »