Egyre népszerűbb Moldova és Románia egyesülésének a gondolata

Egyre népszerűbb Moldova és Románia egyesülésének a gondolata

A Magyar Nemzet erdélyi munkatársa egy érdekes cikket közölt arról, hogy Románia és az egykori Besszarábia területén kialakította Moldovai Köztársaság, amelynek népessége jobbára románul beszél akár még egy közös államban is egyesülhet a jövőben.

Emelkedett a Moldovai Köztársaság és Románia egyesülését támogató moldovaiak száma. Egy friss felmérés szerint a megkérdezettek negyvennégy százaléka támogatja a határok lebontását.

Hírdetés

Az Oroszország által vezetett Eurázsiai Gazdasági Unió támogatottsága ugyanakkor nyolc százalékot csökkent, jelenleg negyven százalékos. Ami az oltóanyagokat illeti, meglepő módon a Szputnyik V vakcina vezeti a moldovai kívánságlistát harminchat százalékkal, a Pfizer leszakadva a második csupán tizenkilenccel. Némileg emelkedett az észak-atlanti szövetséghez való csatlakozást támogató moldovaiak száma, a nyilatkozók több mint huszonhét százaléka szeretné a NATO-ban látni Moldovát.

Március közepén egyébként nem tudott bejutni a Moldovai Köztársaságba George Simion, az ellenzéki Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) társelnöke. A két ország egyesülését sürgető politikussal a leuşeni-i határátkelőnél közölték, hogy már korábban 2023-ig kitiltották a volt szovjet tagköztársaság területéről. Az AUR társelnöke diplomáciai segítséget várt az ügyben a Bukaresttel szoros viszonyt ápoló Maia Sandu moldovai államfőtől, de nem járt sikerrel. Az elnök asszony hivatalán keresztül hozta a román politikus tudomására, hogy nem áll hatáskörében orvosolni a problémáját. Sandu közölte: a chișinăui bevándorlási hivatal által elrendelt kitiltás ellen az igazságszolgáltatáshoz fordulhat jogorvoslatért. Idén februárban a moldovai hatóságok elutasították Simion kérését a kitiltó határozat érvénytelenítésére. Az ügyet ugyanakkor nemsokára újratárgyalják.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »