Egyre népszerűbb a lovaglás Szlovákiában

Egyre népszerűbb a lovaglás Szlovákiában

Egyre népszerűbb a lovaglás Szlovákiában Mészáros Richárd2023. 06. 05., h – 18:05

Először rendeztek Nemzetközi Fogathajtó Versenyt a Czajlik Ranchon. Azt, hogy mi mindennel jár egy ilyen rangos esemény előkészítése, a rendező Czajlik Zsuzsa, lovas oktató és hippoterapeuta mondta el lapunknak.

A Czajlik Ranch egy kb 15-20 hektáros területen, két község kataszterében terül el. Több évtizede elsősorban a lovas sportok kedvelői számára ismert cím, hiszen évente több lovas versenyt, látványos bemutatót szerveznek. Ebben az évben pontosan 18-at. Az említett fogathajtó verseny a sorrendben az 5. volt. „Édesapám álma teljesült a nemzetközi fogathajtó verseny megrendezésével, hiszen annak idején ő is egyike volt a kevés szlovákiai fogathajtóknak” – kezdi a beszélgetést Czajlik Zsuzsa, a szervező, majd folytatja: „gyerekkorom vasárnapjai azzal teltek, hogy édesapám befogta a lovát és sétakocsikáztunk. Előbb volt a lónak istállója, mint ahogyan mi beköltöztünk a felépülő házunkba Dunatőkésen.”

Több mint 170 ló

Bár már korábban is rendeztek országos fogathajtó versenyt, sőt nemzetközi versenyt is, ilyen nagy volumenűt még eddig nem. Az országos versenyekhez képest nagyságrendekkel növekedett a résztvevők száma, több mint a duplájára. Egyébként sem egyszerű feladat egy lóverseny megrendezése, de egy fogathajtó rangadó még ennél is bonyolultabb. Az egyes fogat esetében is már két lóval kell számolni, a négyes fogatnál pedig legalább hattal, ha esetleg valamelyik lesérülne. Ehhez jönnek a hajtók a segédhajtók a kiszolgáló személyzet, akik számára egy komplett kemping tábort alakítottak ki, minden kényelemmel felszerelve. A lovak számára is új istállókat, illetve mobil boxokat állítottak fel a szervezők, hiszen több mint 170 lovat kellet több napra elhelyezni, vizet, élelmet és egyúttal megfelelő életkörülményeket biztosítani az ő számukra is. Azt, hogy minden megfelel-e az előírásoknak egy külön technikai bizottság ellenőrizte

hónapokkal a verseny előtt és a látottak alapján hagyta jóvá a helyszínt, illetve tanácsolt korrekciókat. Ez az ellenőrzés természetesen a pálya feltételekre is vonatkozott.

Hírdetés

A kategóriák: nehéz, nehezebb, még nehezebb

Három kategóriában volt a megmérettetés: díjhajtás, majd a maraton hajtás 6 kilométeres távja és végül az akadályhajtás. „Nehéz megmondani melyik a legnehezebb, de talán az első, a díjhajtás, mert nagyon komplexen értékeli a lovas és a lovak összhangját. Leginkább a műkorcsolya bajnokságok kötelező programjaihoz hasonlíthatnám. A 6 kilométeres maraton hajtás viszont a sportolói megterhelés csúcsa ló és lovas számára egyaránt. Az akadályhajtás pedig hihetetlen mértékű összpontosítást igényel” – próbálja laikus számára is érzékeltetni a fogathajtás egy-egy kategóriáját Zsuzsa.

A verseny időtartama elvileg 3 nap, de gyakorlatilag egy hét, hiszen a lovakat szállító kamionok, a lovasok és a kiszolgáló személyek néhány nappal a verseny kezdete előtt érkeznek meg, hogy legyen idő az orvosi vizsgálatokra, dopping vizsgálatra és természetesen a lovak aklimatizációjára. Az egészségügyi ellenőrzés és a doppingvizsgálat egyébként a verseny egész időtartama alatt bármikor eszközölhető, akár úgy is, hogy egy-egy lovat úgymond „kiemel”, akár az éppen folyamatban lévő versenyből is, a nemzetközi orvosokból és szakemberekből álló bizottság.

„A legnagyobb segítséget a magyar kollégáktól kaptuk, nemcsak azzal, hogy sportegyesületünk, a Magyar Fogathajtó Szakág tagjává válhatott, de szakmailag is támogattak bennünket a szervezésnél. Szlovákiában ugyanis gyakorlatilag nincs fogathajtás. Annak idején az országos versenyt is csak külföldi résztvevők bevonásával tudtuk megrendezni, hogy meglegyen a szükséges létszám.

Ezen a fogathajtó versenyen hat ország, Szlovákia, Magyarország, Csehország, Lengyelország, Románia és Ausztria 70 fogata indult. Az itt szerzett helyezések pontjai beszámítanak a világbajnokságra, amely ebben az évben,

Franciaországban lesz, a hollandiai európai bajnokságra, valamint a magyar országos bajnokságra is. A szervezésből az egész Czajlik család kivette a részét, a családfő mint versenyigazgató, felesége és két lánya a rendezés aprólékos feladatait vállalta magára.

A lovas sport a drágább hobby kategóriába sorolható inkább, hiszen nem a ló megvásárlása a drága, hanem a fenntartása, edzése. A fogathajtás pedig még ezt is felülmúlja, mert minden kiadás hatványozottan jelenik meg. Ennek ellenére egyre többen érdeklődnek, felnőttek, gyerekek egyaránt a lovas sportok iránt. Mi a titok? A természet közelsége, a nemes paripa energiája, az állat és ember évezredek óta jelen lévő szimbiózisa, talán mindez együttesen. Nem hiába vallják sokan: lóhátról szebb a világ…


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »