Egyre nagyobb veszély leselkedik az autósokra Magyarországon

Egyre nagyobb veszély leselkedik az autósokra Magyarországon

Megszaporodó vadbalesetekről, a kiskertekben egyre gyakrabban felbukkanó vadakról számolnak be a Baranya megyeiek. A háttérben azonban nem az áll, hogy egyre több az állat.

Felvetődik a kérdés: miért nem tudják hathatósan elvégezni a vadászok a munkájukat? – írta egy felháborodott olvasó a bama.hu-nak.

Nem értek egyet azzal, hogy öljük meg az állatokat csak azért, mert egyesek szerint túl sokan vannak. Azzal viszont nem tudok vitatkozni, hogy veszélyes a jelenlétük – komoly balesetek kiváltói lehetnek. Az utak biztonságát kellene növelni – fogalmazta meg véleményét egy másik olvasó.

Agyaki Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Baranya megyei Területi Szervezetének elnöke a lap kérdésére elmondta, tényleg gyakori a vad és gépjármű ütközése, ám a jelenségnek több oka is van.

Hírdetés

„Sajnos nincs sok vad, csak az a kevés is, ami van, nincs a helyén. Erdősítések vannak és a jó vadbúvóhelyek – például a Mecseken is – ki vannak kerítve. Így a vadak be vannak zúdítva a mezőgazdasági területekre, amelyek mellett ott az út” – fogalmazott Agyaki Gábor. Hozzátette: probléma, hogy a mezőgazdaságban kárt okoznak, de gond az is, hogy

nem találnak vissza az eredeti élőhelyükre.

Gyakorlatilag mi emberek gerjesztjük ezt a problémát – hangsúlyozta a szakember, aki szerint a megoldás az lenne, ha minél kevesebb kerítés lenne és a vadak (szarvasok és vaddisznók) visszatalálnának az eredeti élőhelyükre, az erdőbe.

Ha az eredeti élőhelyükön elkezdenek keríteni, aztán a mezőgazdasági területeken is, akkor az állatok dolga egyre nehezebb lesz, és felmerül a kérdés is: mégis hol legyen a vad?


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »