Egyre nagyobb pácban a nyugdíjba készülők

Egyre nagyobb pácban a nyugdíjba készülők

Miközben a kormány a választások előtt várhatóan extra nyugdíjemeléssel igyekszik bebiztosítani újabb négyéves országlását, a kafetéria-rendszer átalakításával megnehezítik az önkéntes nyugdíjpénztárak munkáltatói befizetéseit. Így egyre borúsabbak az öregkorukra takarékoskodók kilátásai. Az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak az első negyedévben kifejezetten jól teljesítettek, a nyugdíjas évekre takarékoskodó tagok mégsem lehetnek maradéktalanul elégedettek. A pénztárak által kezelt vagyon – különösen a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetet figyelembe véve – ugyan jelentősen, 8,5, illetve 6,4 százalékkal emelkedett éves szinten, a munkáltatói befizetések azonban drámaian csökkentek, mivel megváltozott az erre vonatkozó szabályozás – nyilatkozta lapunknak az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke. Kravalik Gábor szerint az idén életbe lépett új szabályok értelmében 43,66 százalékos adóteherrel sújtják a kafetéria keretében adott öngondoskodási célú megtakarításokat.

Ez csaknem tíz százalékponttal kedvezőtlenebb, mint más elemek 34,22 százalékos adóterhe.

– Ennek következményeként csökkentek a munkáltatók befizetései. Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében ez hozzávetőleg nyolcszázalékos visszaesést jelent az idei év első negyedében az egy évvel korábbi adathoz képest, az egészség- és önsegélyező pénztáraknál viszont drámai volt a csökkenés, hiszen 35 százalékkal kevesebb befizetés érkezett, mint 2016 első negyedében – emelte ki az elnök. – Vagyis úgy tűnik, a szabályozás megváltozásának hatására nehezedett a nyugdíjcélra takarékoskodók helyzete. A nyugdíjkori, illetve egészségmegőrzési célú takarékoskodás fontosságával szerencsére tisztában vannak a tagok. Ezért az önkéntes nyugdíjpénztárak tagi befizetései több mint 11 százalékkal nőttek egy év alatt, az egészség- és önsegélyező pénztáraknál a növekmény kiugróan magas, 51 százalékos volt. A munkáltatók és a tagok összesített befizetései azt mutatják, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáraknál 4,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A pozitív egyenleg a tagok aktivitásának köszönhető. Az egészség- és önsegélyező pénztáraknál már korántsem ennyire fényes a kép, hiszen az összesített bevétel több mint 8 százalékkal alacsonyabb az egy évvel ezelőttinél, ugyanis a kiugróan magas tagi befizetések sem tudták ellensúlyozni a munkáltatók csökkenő aktivitását.

Hírdetés

Az elnök lapunknak azt is elmondta, olyan javaslatot készítettek, amely mindenki számára hasznos lenne, vagyis ösztönözne a nyugdíjcélú megtakarítások növelésére, és adóbevétel-kiesést sem jelentene a költségvetésnek. A több oldalról is megtámogatott, illetve konkrét számításokat tartalmazó elképzelés lényege, hogy egy egységnyi munkavállalói befizetéshez hozzá kellene tenni kétszer akkora munkáltatói befizetést, s ezt egységesen úgy kezelni, mintha a teljes összeget a munkavállaló fizette volna be. Javaslatuk elfogadása esetén nagyobb adókedvezményt vehetnének igénybe a pénztártagok, mint amennyit jelenleg az átlagos pénztártag igénybe vesz. Az elképzelést már eljuttatták a kormány illetékeseihez, illetve minden fórumot felhasználnak, hogy a többek által is támogatott javaslat mellett kampányoljanak. Fontosnak tartják a munkáltatók szerepének erősítését, mert a pályakezdők rajtuk keresztül érthetik meg az öngondoskodás fontosságát, és így évtizedek alatt már viszonylag kisebb havi befizetéssel is jelentős nyugdíj-kiegészítést alapozhatnak meg. Az általuk kidolgozott változtatások egyébként nem jelentenének adókiesést a költségvetésnek. Ezt a javaslatot támogató Századvég háttérszámításai igazolják.

Valamiféle reményt jelent, hogy a kafetériában eszközölt nyugdíjcélú befizetéseket terhelő adó jövőre 44,66-ról 41,3 százalékra csökken, de ez nem elegendő az öngondoskodás számottevő erősítésére. Pedig már rövid távon is gondot jelenthet a munkáltatói befizetések csökkenése, de ha hosszabb időszakot tekintve is változatlan marad a helyzet, akkor nehéz évek várnak nemcsak az öngondoskodási rendszerre, de a nyugdíjrendszer is jelentős problémákkal fog küzdeni. 2060-ra egy aktív dolgozónak kétszer annyi nyugdíjast kell eltartania, mint jelenleg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.31.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »