Egyre kritikusabb a jobboldali értelmiség

A jobboldal értelmiségi hátországának egyik legfontosabb szervezeteként működő Professzorok Batthyány Köre (PBK) meglepően kemény bírálatokat is megfogalmazott a kormányzattal szemben éves értékelésében. Kritizálták Orbánék egyes hatalomtechnikai húzásait, de szó esett az egészségügyben és az oktatásban zajló negatív folyamatokról, gazdasági kérdésekről és a korrupcióról is.

A Heti Válasz csütörtöki számában az 1995 óta működő szervezet két tagját, Náray-Szabó Gábor kémikusprofesszort, a PBK elnökét és Kollár Lajost, a Pécsi Tudományegyetem sebészprofesszorát kérdezte a vitaanyagról.

Nem támadás a kormány ellen

Kollár elmondta, az állapotjelentés nem támadás a kormány ellen, megalkotásakor a javító szándék vezérelte őket.

A professzor kitért a részletekre is: az egészségügyből – a meglévő fejlődés ellenére – az átfogó stratégiát hiányolja, szerinte itt rendszerhiba van. „Az egészségügy drága, de higgyék el, strukturális átalakítás nélkül a legdrágább”.

Beszélt az EU-s pénzeket érintő korrupcióról, amely már baloldali kormányok idején is megvolt, de most tovább él.

Úgy véli, „az előző ciklusban az akadémiai értelmiségi kör felé mutatott párbeszédkészség, nyitottság mára eltűnt vagy háttérbe szorult.”

Hírdetés

Bátorság kell az átalakításhoz

Náray-Szabó ,a PBK elnöke arról beszélt a lapnak, hogy komolyan erodálja a politikát a kormány ifjú titánjainak arroganciája.

Ő is kitért az oktatás kérdésre, ahol szerinte az erős lobbik miatt nehéz lépnie a kormánynak. Az átszervezésekkel kapcsolatban elmondta: „A Brüsszellel való harchoz is bátorság kell, de igazi bátorságra ehhez lenne szükség. A bukás nem eleve elrendelt. Az oktatásban elindult valami.”

Korrupciós aggodalmak

Náray-Szabó a korrupcióval kapcsolatban megjegyezte: nem neveznek meg konkrét személyeket, dolgokat, nincs apparátusok a sajtóban megjelent információk ellenőrzésére. „Fokozatosan figyelünk viszont a vádakra adott kormányzati válaszokra, ezek néha meggyőzőek, néha további aggodalmakat vetnek fel.”

Kitért a nem politikai jellegű, hétköznapi korrupcióra is, mint például a hálapénz vagy az adókerülés, ezeket rendszerhibából fakadó jelenségeknek nevezte. „Ezek oka nem a mostani kormány, de nekünk fáj, hogy a negatív jelenségek a hozzánk közel álló kabinet idején is zavartalanul élnek tovább.”

Kritikus értelmiségi véleményáramlat

Az elnök az állapotjelentésben megemlített kritikus jobboldali közhangulattal kapcsolatban megjegyezte: „Új véleményáramlatot tapasztalunk a köreinkben, fórumainkon, magánbeszélgetéseinkben. Olyanok között is, akik hagyományosan rokonszenvvel figyelik a kormány munkáját.”

Hozzátette, a jelentéssel kapcsolatban a Professzorok Batthyányi Körének több mint 180 fős tagságából „olyanok is indulatosan fogalmaztak a kormány munkájával kapcsolatban, akik korábban kőkeményen kiálltak mellette”. Az álláspont egységes volt, az állapotjelentésre mindössze három tagjuktól érkezett ellenszavazat – jegyzete meg.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »