Egyre közelebb van Merkel bukása: a merkeli migrációs politikát csak névadójával együtt lehet megtorpedózni

Egyre közelebb van Merkel bukása: a merkeli migrációs politikát csak névadójával együtt lehet megtorpedózni

A német CSU szeretné látni végre a liberális menekültpolitikával egybeforrt Merkel-éra végét – nem lehet másképp értelmezni a bajor párt vezetésének kijelentéseit. írja a Der Speiegel német lap angol kiadása a német belpolitikai válsággal kapcsolatban.

A német kormány szétesésének egyre nő a valószínűsége, miután a bajor Horst Seehofer belügyminiszter azonnali szigorításokat rendelt a migráció megállítására. Lényegében esélyt sem adott Merkelnek, aki két hét türelmi időt kért a hónap végi uniós csúcsig. Seehofer azonban az intézkedéseket bevezette, csupán fokozatosan és két hetes felfüggesztéssel. Ezzel azonban még mindig kínos pillanatokat szerzett Merkelnek, aki most kénytelen lesz kész tények elé állítani uniós partnereit.

Ausztria az elsők között reagált: Bécs újra bevezeti a határellenőrzéseket a Brenner-hágónál, ha Németország visszafelé kezdené el nyomni a területére érkező migránsokat. A lépés súlyosságát nem szabad alábecsülni: az olasz-osztrák határnál található Brenner-hágó Európa legforgalmasabb észak-déli kereskedelmi útján fekszik. Tavaly 2,25 millió teherautó haladt át rajta, ráadásul Észak- és Dél-Tirolt köti össze egymással. A határellenőrzések bevezetése komoly gazdasági következményekkel járna. Az érdekelt cégek többsége osztrák és bajor.

Seehofer nem tágít

A CSU azonban még nem adta jelét, hogy visszavonulót fújna, sőt a kormány bukásának lehetőségét is felvetette.

fogalmazott egy CSU-s képviselő. A német belpolitikai válság okozója Seehofer intézkedéseinek azon része, amely szerint a papírok nélkül vagy indokolatlanul menedéket kérelmező migránsokat, vagy egy másik uniós tagállamban már nyilvántartásba vett menekülteket visszafordítják a határról.

Hírdetés

Önnön retorikája okozza vesztét

Merkel saját retorikájának csapdájába került. Közös európai megoldást sürget, mert Seehofer tervét közel sem lenne egyszerű lenyomni Németország szomszédainak torkán. Azonban ennél többről van szó: a CSU véget akar vetni a Merkel nevével fémjelzett menekültpolitikának, amely könnyen jelentheti Angela Merkel politikai pályafutásának végét is.

Ráadásul német szempontból a CDU (Merkel pártja) és a CSU közös, sokévtizedes politikai szövetségének is vége szakadna.

Merkelnek csak két lehetősége maradt: vagy saját meggyőződésével (korábbi retorikájával) fordul látványosan szembe, vagy bekövetkezik a szakadás a két párt között, és lezárul egy 70 éves korszak. Bármelyik mellett is szánja el magát, Németországnak szembe kell majd néznie az Unió néhány tagállamának kritikájával.

A két párt szakítása egyben a német kormánykoalíció végét is jelentené. A CDU és a balliberális SPD aligha tud vagy akar kisebbségi kormányzásba bocsátkozni, a CSU távozását követő koalíciós lyukat pedig valószínűleg sem a Zöldek sem az FDP nem kívánja majd betölteni. A Der Spiegel ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy az egykor Martin Schulz nevével fémjelzett SPD székházban már egy újabb, őszi előrehozott választásokra készülődnek…

Körkép.sk, Spiegel.de, Politico.eu

Nyitókép: debatingeurope.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »