Egyre kevesebb az olaj

Egyre kevesebb az olaj

Az Egyesült Államok Energia Információs Hivatala (EIA) által közzétett adatokon látszik, hogy az olajkitermelés szinte minden országban folyamatosan csökken.

A lassan két éve tartó alacsony olajár elkezdte éreztetni a hatását.

A globális olajkitermelés tavaly novemberben érte el a csúcspontot 80,63 millió hordó/nappal, idén februárban 977 ezer hordóval kevesebb volt.

Kanadában a drágán kitermelhető olajhomok a sláger, ilyen árak mellett viszont nem éri meg nekik. Idén várhatóan még jelentősebben fog csökkenni a kitermelt olaj.

Kína látványos zuhanásba kezdett.

Egyiptomban lassú hanyatlás, folytatódik az eddigi trend.

Mexikó 2012-ben érte el a maximumot, azóta csak lefelé megy.

Hírdetés

Norvégia 1996 és 2004 között még 3 millió hordóval termelt ki naponta, manapság ennek a felét. Az olajárzuhanás hatása azonban még nem látszik. 2012-ben voltak a mélyponton, azóta növelni tudták az olajtermelést.

Nagy-Britannia 1998-ban még 3 millió hordót termelt naponta, ma ennek nagyjából a harmadát. Az elmúlt években viszont nem csökkent tovább.

A nagy meglepetés Oroszország, mert mindenki erőteljes visszaesésre számított, ők pedig egyre több és több olajat pumpálnak ki a földből. Kérdés, hogy meddig bírják ezt így folytatni, az olajárzuhanás miatt súlyos bevételektől esik el az orosz állam.

Az Egyesült Államokban tanúi lehetünk a palaolaj összedőlésének. Akárcsak az olajhomok, a palaolaj is egy költséges nyersanyagforrás, sokkal drágább, mint a hagyományos kőolaj. Várhatóan idén tovább fog esni a kitermelés.

Irán a legnagyobb kakukktojás. Nagyon jól jártak a szankciók feloldásával, nem csoda, hogy Szaúd-Arábia dühöng emiatt.

Idén várhatóan tovább fog csökkenni az olaj. Súlyos államcsődöknek ill. vállalati csődöknek kell bekövetkeznie ahhoz, hogy egyensúlyba álljon az olajár.

Orientalista.hu – Jack Fall


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »