Egyre kétségbeesettebbek vagyunk a boltokban! Lassan megfizethetetlenné válik minden

Egyre kétségbeesettebbek vagyunk a boltokban! Lassan megfizethetetlenné válik minden

Bár nem azért élünk, hogy együnk, vita nem férhet hozzá, hogy az élelemre fordított havi pénzösszeg viszi el a családi költségvetésünk jó részét. Sokan már visszasírják a 2008-as világválságot, mert az a mostani Covid- és háború okozta krízishez hasonlítva, csak kismiska, ha úgy tetszik, ujjgyakorlat volt.

Nem és nem csitul az árnövekedés. A boltokban gyakorlatilag hetente írják át az árcédulákat és mindig magasabb összegűre. Meddig lehet ezt még fokozni és játszani az idegrendszerünkkel?

Az aktuális adatok szerint míg januárban az infláció 8,5 százalékos volt, áprilisban már csaknem 12 százalékosra ugrott.

Ehhez hasonlót pedig, legalábbis az elemzők szerint, Szlovákia a múlt század eleje óta nem ért meg.

A Statisztikai Hivatal pénteken közzétette az árak és szolgáltatások árának alakulását. Nos, semmi szívderítő nincs bennük. Az egy évvel ezelőttiekhez képest az árak 11,8 százalékkal nőttek, ami az előző hónapokhoz képest is jelentős emelkedést mutat.

Tavaly áprilissal összehasonlítva a leginkább a közlekedésben és a gasztroszektorban emelkedtek az árak, és hát persze az élelmiszerek ára szökött cunamiként az egekbe. 14 százalékkal!!!

Azért a nagybevásárlásért, amiért 2021 áprilisában még 100 eurót fizettünk, 2022 áprilisában már 114-et perkáltunk le.

Legnagyobb mértékben, 29,8%-kal, az olajok és zsiradékok ára szökött fel, de a zöldségek is 26,2%-kal kerülnek többe, mint tavaly ilyenkor. Sokkal drágább lett, 16,4%-kal fizetünk többet a mindennapi kenyérért és a péksüteményekért is. A tej, vaj és sajtok ára 13%-kal, a húsé 12%-kal növekedett.

Csak rosszabb jöhet

Hírdetés

A gazdasági szakemberek szerint az eszement drágulást a kőolaj és energiaárak, valamint az agrártermékek világpiaci árának növekedése okozza. Ehhez hozzájárul még a nyersanyagválság, aminek árfelhajtó ereje van az olyan hiánytermékek esetében mint a chipek,a műanyagok vagy az építőipari alapanyagok.

A következő hónapokban semmi javulásban nem reménykedhetünk. Az árak tovább kúsznak felfelé, elsősorban az ukrajnai háború gazdasági következményei miatt. A háború ugyanis „félelmet” generál az energiaellátás illetően, és ezeknek a termékeknek az ára soha nem látott mértékben növekszik a világpiacon. Az orosz olajembargó is „játszik”, tovább emelve az árakat.

Az átlagembert a világpiaci árak kevésbé dühítik, mint az, hogy hétről hétre egyre több pénzt kénytelen otthagyni a boltokban.

Sajnos, az elemzők semmi jóval nem kecsegtetnek, kétszámjegyű árnövekedés várható továbbra is. Talán a második félévtől mérséklődhet az árnövekedés.

Rákattantunk az akciókra

Egyre többen vagyunk, akik már nem hajítjuk egyenesen a kukába az üzletláncok szórólapjait, hanem bizony tüzetesen átböngésszük. Akciós árakat keresünk!

Tíz emberből hét megerősítette, hogy a magas árak miatt kevesebb fogyasztási terméket vásárol, mint tavaly, derül ki egy nemrég végzett felmérésből.

A szlovákiaiak 80 százaléka manapság kifejezetten a kedvezményes árú termékekre utazik, ha vásárolni megy.

S hol fogjuk vissza leginkább a költekezést? A nyaraláson és az autóvásárláson. Megnőtt viszont a kereslet az energiatakarékos „megoldások” iránt.

A családi költségvetések egyensúlyban tartása miatt sok háztartás kényszerül arra, hogy kifejezetten keresse az olcsóbb és megfizethetőbb termékeket. Mindössze a megkérdezettek 3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy semmilyen formában sem korlátozzák pénzköltésüket.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »