Egyre jobban csökken az európaiak IQ-ja

Egyre jobban csökken az európaiak IQ-ja

A modern technológiát látja az európai országokban élők intelligenciaszintjének látványos csökkenése mögött egy új kutatás.

Az Intelligence című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői azt állítják, hogy megakadt az az IQ-növekedés, melynek az 1900-as évek derekától tanúi voltunk a fejlett országokban. Az 1990-es évek közepétől kezdve Európában inkább csökken az intelligenciaszint, mint nő – írja a Euronews.

Michael Shayer kutató, a publikáció társszerzője a Euronewsnak úgy nyilatkozott, hogy 1995 óta egy "széles körű társadalmi változás nyomta rá a bélyegét a gyerekek fejlődésére-gondolkodására is, és ez évről évre meghatározóbb lesz". Ez a társadalmi erő nem más, mint a technológiai fejlődés, például a játékkonzolok és okostelefonok megjelenése, melyek egészen megváltoztatták annak a módját, ahogy a gyerekek egymással kommunikálnak.

Hírdetés

Ezen a ponton fontos megjegyeznünk, hogy a kutatás nem azt állítja, hogy ezek az eszközök az ördögtől valók, de azt igen, hogy az egyre okosabb készülékek idő előtt engedett túlhasználata rossz hatással van a gondolkodási és más képességek fejlődésére.

Finnországban, Norvégiában és Dániában átlagosan évente 0,23 ponttal csökken az egyének IQ-ja az 1990-es évek közepe óta. Bár ez a csökkenés jelentéktelennek tűnik, ha felszorozzuk az azóta eltelt évek számával, akkor több mint 6 pontos csökkenést látunk. Ha egy generációra, vagyis harminc évre tekintünk előre, ez az IQ-csökkenés már 7,49 pont lesz a finneknél, 6,48 a dánoknál és 6,5 a norvégoknál – emlékeztetnek a kutatók, akik szerint az eredmények sajnos globális trendet mutatnak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »