Egyre gyakoribb, hogy egyes páciensek agresszíven viselkednek a gyógyszerészekkel

Egyre gyakoribb, hogy egyes páciensek agresszíven viselkednek a gyógyszerészekkel

Egyre gyakoribb, hogy egyes páciensek agresszíven viselkednek a gyógyszerészekkel Mészáros Richárd2024. 01. 22., h – 14:42

Egyre többször fordul elő olyan eset, hogy a páciens agresszíven és arrogánsan viselkedik a gyógyszertári dolgozókkal – figyelmeztetett a Gyógyszertár-üzemeltetők Szövetsége (APSL) és a Szlovák Gyógyszerészkamara (SLeK). A két szervezet arra kéri az embereket, viselkedjenek udvariasan az egészségügyi dolgozókkal.

A gyógyszerészek tájékoztatása szerint egyre több az olyan páciens, aki nem hajlandó igazolni a személyazonosságát a receptje kiváltásakor. Jaroslav Kypr, az APSL elnöke olyan esetről is beszámolt, amikor egy személy fizikailag támadt rá a gyógyszerészre. „Az illető nem volt hajlandó bemutatni a betegbiztosítási kártyáját a receptre felírt gyógyszere kiváltásakor, és ököllel szétverte a pultnál levő plexiüveget” – közölte az APSL elnöke.

Hírdetés

Ondrej Sukeľ, az SLeK elnöke emlékeztetett arra, hogy a törvény értelmében a receptre felírt gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz kiadása során a beteg köteles kérésre bemutatni az egészségbiztosítási kártyáját, az európai egészségbiztosítási kártyáját vagy a személyi igazolványát. A jogszabály alapján a gyógyszerész köteles azonosítani a beteget, amikor ilyen gyógyszert ad ki. Ha ezt elmulasztja, a gyógyszertár 500 és 25 ezer euró közötti bírsággal sújtható. „Ennél is nagyobb kockázat a kiadás során elkövetett esetleges hiba, például ha a beteg helytelenül diktálja le a születési számát, illetve ha ezekkel az adatokkal esetleg visszaélnek” – tette hozzá Sukeľ.

„Egyes betegek például arra panaszkodtak, hogy a gyógyszerész nem voltak hajlandó recept nélkül kiadni nekik a gyógyszer, amit már hosszú ideje szednek, vagy kérte, hogy igazolja a személyazonosságát, mielőtt egy bódító hatású összetevőt tartalmazó gyógyszert kiadott volna” – magyarázta a SleK.

A szövetség és a kamara is emlékeztet arra, hogy a gyógyszertár egészségügyi intézmény, ahol a betegek védelmében egyértelmű szabályok érvényesek. „Felszólítjuk az embereket, hogy udvariasan és tisztességesen viselkedjenek az egészségügyi dolgozókkal, akiknek célja, hogy segítsenek és tanácsot adjanak a betegeknek, és nem ok nélkül kérik el a patikában a biztosítási kártyát vagy a személyi igazolvány” – tette hozzá Kypr.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »