Egyre furcsább az Orvosi Szakszervezet hozzáállása. A 4 200 eurós fizetést is keveslik

Egyre furcsább az Orvosi Szakszervezet hozzáállása. A 4 200 eurós fizetést is keveslik

A Kormány és az Orvosi Szakszervezet (LOZ) hétfőn délelőtt egyeztet az egészségügy jelenlegi helyzetéről. Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter attól tart, hogy a szakszervezet vezetői nem lépnek vissza a fizetésemelések ügyében. Ezért arra kéri az orvosokat, hogy maradjanak a betegeknél, tette közzé közösségi oldalán.

“A 2023-ra törvényileg  előírt 6,9 százalékos fizetésemelésen túl jövőre további 247 millió eurót bűvészkedtünk ki. Ráadásul a következő években már a megemelt fizetéset valorizálódnak tovább. Őszintén mondom, azt gondoltam, hogy az Orvos Szakszervezet értékelni fogja azt az újabb fél milliárd eurót, amit e nehéz időkben az egészségügyi dolgozók fizetésére szánunk. Sajnos, nem így történt. A szakszervezeti vezetők inkább az orvosok győzködésébe kezdtek, hogy hagyják magukra a betegeket és nyújtsák be felmondásukat”

– írta Matovič.

A találkozó a tervek szerint 10 órakor kezdődik a Kormányhivatalban a pénzügyminiszter, Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽANO jelölt) és az orvosi szakszervezetek képviselői részvételével. Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök hollandiai üzleti útja miatt nem vesz részt a tárgyalásokon.

Sulík: Előrehozott választások már nem lesznek

Hírdetés

Vasárnap (november 20.) Matovič megismételte, hogy a LOZ számára a legutóbbi ülésen előterjesztett, az orvosok béremelésére vonatkozó ajánlat végleges. Attól tart azonban, hogy az orvosi szakszervezetek ragaszkodni fognak eddigi követeléseikhez, bár a kormány már a csehországi fizetések fölé emelte az orvosok fizetését. Matovič ezért arra kéri az orvosokat, hogy maradjanak a betegekkel a kórházakban.

Heger az orvosoknak: Akár 4 ezer eurót is kereshetnek, ami több, mint Csehországban. Ez a mi ajánlatunk

“Attól tartok, ez a forgatókönyv. (…) Az LOZ többet, többet, többet és többet akar. (…) Őszintén szólva nagyon szeretnék hozzátenni még egy milliárdot, de tényleg nem tudunk többet adni. És sajnos nem is fogunk. Ha ez megtörténik, tisztességes megítélés és humánus hozzáállást kérek a páciensekez”

–írta a közösségi oldalán.

Utoljára szerdán (november 16-án) tárgyaltak a szakszervezetisek a kormánnyal, de nem született megállapodás. A pénzügyminiszter a tárgyalás után a kórházi orvosok béremelésére vonatkozó kiegészítő ajánlatról tájékoztatott. A LOZ szombaton (11. 19.) arról számolt be, hogy hajlandóak elfogadni az ajánlatot, ha a kormány minden orvos esetében megemeli a több éves szakmai gyakorlatra vonatkozó együtthatót, és megoldást nyújt a többi hét követelményre is. A kormány válaszul azt mondta, ragaszkodik az eredeti ajánlathoz, amely végleges.

Október elején 31 szlovákiai kórház több mint 2100 orvosa nyújtotta be kollektív felmondását. Az orvosszakszervezeti képviselők a rendszer jelenlegi állapotának romlásával magyarázták a felmondást. Ugyanakkor a Smeres kormányok alatt, amikor az ágazaton belüli körülmények romlottak és lopták az egészségügyet, csendben voltak. Most ragaszkodnak az ágazat helyzetének javítása érdekében megfogalmazott nyolc pontos  követelés teljesítéséhez.

teraz.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »